Kokeile kuukausi maksutta

Edestakaisin sahaavat pakkas- ja sadejaksot jäädyttävät ojarummut

Lauhan ja pakkasen säävaihtelut jäädyttävät pää- ja sivuteiden ojarumpuja kovalla tahdilla.

Ojarumpujen sulatustöitä riittää urakoitsijoille niin paljon kuin ehtivät tehdä niin pienillä kuin suuremmillakin teillä. Kuva: Johanna Aatsalo
Kuuntele juttu

Tienpitäjän kannalta talvi on ollut tähän mennessä hankala. Pakkas- ja suojasääjaksojen vaihtelut aiheuttavat veden jäätymisen ojarumpuihin ja sulatuspartiolla riittää töitä pitkin Uuttamaa.

Rannikoiden läheisyydessä oli joulunpyhinä runsaita lumisateita. Tammikuun aikanakin on sään suhteen vuoristorataa, jossa on vaihdellut keskimääräistä lämpimämpi ja keskimääräistä kylmempi sää. Ensin oli hyvin kylmää, seuraavaksi ilma lauhtui föhn-tuulen mukana ja seuraavaksi voi luvassa olla radikaalikin kylmeneminen ennen uutta lauhempaa jaksoa.

”Meillä on nyt paljon rumpujen sulatuksia, kun suojasää sulattaa vedet ja pakkasjaksot jäädyttää veden ojiin ja rumpuihin. Jää alkaa padota veden kulkemista ja ojat täyttyvät ja vesi nousee teille”, Destian työmaapäällikkö Pasi Oikarinen kertoo. Hänen vastuulleen kuuluu maanteiden hoitourakka suurella Espoon alueella.

Oikarisen mukaan tänä talvena vesi on virrannut teille myös tutumpien vakiopaikkojen ulkopuolella.

”Sulavat vedet päätyvät ojiin päällystettyjä pintoja pitkin. Voimme jonkin verran vaikuttaa asiaan rumpujen kunnossapidon kautta, mutta myös ehjä ja tyhjä rumpu voi jäätyä, kun vettä on tarpeeksi runsaasti.”

Esimerkiksi maanantaina Oikarisen yksikön sulatuspartiolla oli vähintään kahdeksan suuremman tien sulatusurakkaa. Töitä on tehty täydellä teholla jo kaksi viikkoa.

”Nyt sulattelemme rumpuja auki höyryllä. Vettä saattaa olla jääpadon päällä jopa metri, mutta kun saamme veden virtaamaan pienestäkin aukosta, jää alkaa sulaa pois.”

Oikarisen mukaan suuremmilla teillä pienetkin lumivallit saattavat aiheuttaa suuria rapakoita, kun vesi kertyy tielle.

”Pienikin valli riittää keräämään vedet tielle ja pahimmissa paikoissa joudumme käyttämään kaivinkonetta jäätyneitä valleja puhkomaan.”

Forecan kuukausiennusteen mukaan voi vaikuttaa siltä, että talven kylmimmät hetket on jo koettu. Tammikuun lopusta eteenpäin Keski-Euroopassa on sitkeän korkeapaineen alueen merkkejä, mikä toteutuessaan tarkoittaisi sitä, että Suomi kuuluisi länsivirtausten ja matalapaineiden reitille. Toisinaan voisi esiintyä myrskyjäkin.

Lopputalven länsivirtaukset voivat sateiden vastapainona tuoda mukanaan ajoittain hyvinkin leutoja päiviä föhn-tuulineen.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Edestakaisin sahaavat pakkas- ja sadejaksot jäädyttävät ojarummut”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat