Kokeile kuukausi maksutta

Raju tilasto: Joka kymmenennellä vuokralaisella menee yli 40 prosenttia tuloista asumiskuluihin

Kaikista vuokra-asunnoissa asuvista 10,4 prosenttia kuului niin sanottuihin asumiskustannusrasitteisiin kotitalouksiin vuonna 2020.

Tilastokeskuksen tulonjakotilaston mukaan kaikista henkilöistä 4,0 prosenttia ja omistusasunnoissa asuvista henkilöistä 1,4 prosenttia kuului vuonna 2020 asumiskustannusrasitteisiin kotitalouksiin.

Asumiskustannusrasitteinen kotitalous tarkoittaa sellaista kotitaloutta, jossa asumiskustannusten osuus käytettävissä olevista rahatuloista on yli 40 prosenttia. Tietoon ei lueta asumistukia.

Kotitalouksissa, joiden asunnon hallintasuhteena oli vuokra-asunto, asumiskustannusrasitteisten henkilöiden osuus pysyi 10–11 prosentin välillä vuosina 2015–2020. Omistusasunnoissa henkilöosuus oli noin 1–2 prosenttia. Kaikissa kotitalouksissa asumiskustannusrasitteisten henkilöiden osuus oli noin 4 prosenttia.

Asumiskustannusrasitteisuus oli 2000-luvulla yleisimmillään vuosina 2013–2014. Esimerkiksi vuokra-asunnoissa asuvista henkilöistä 13,1 prosenttia kuului asumiskustannusrasitteisiin kotitalouksiin vuonna 2014.

Asumiskustannukset ovat välttämättömyysmenoja, jotka vievät tuloista sitä suuremman osan, mitä pienituloisempi henkilö on. Vuonna 2020 pienituloisista henkilöistä 16,9 prosenttia oli asumiskustannusrasitteisia. Pienituloisista henkilöistä, jotka asuivat vuokra-asunnossa, 24,8 prosenttia oli asumiskustannusrasitteisia. Omistusasunnoissa asuvista henkilöistä heitä oli vähemmän, 6,0 prosenttia. Henkilöistä, jotka eivät lukeutuneet pienituloisiin ja asuivat vuokra-asunnossa, 6,5 prosenttia oli asumiskustannusrasitteisia vuonna 2020.

Kotitalouksien tulotasot erosivat merkitsevästi asunnon hallintasuhteen mukaan. Tulokäsitteenä oli kotitalouden kulutusyksikköä kohti laskettu käytettävissä oleva rahatulo pois lukien myyntivoitot. Vuokra-asunnoissa asuvien tulojen mediaani oli asumiskustannusten maksamisen jälkeen 52 prosenttia omistusasunnoissa asuvien tulomediaanista vuonna 2020. Ero oli hieman pienempi kuin edellisvuonna.

Pienituloisten kotitalouksien asumiskustannusten maksamisen jälkeinen tulotaso keskituloisiin verrattuna pysyi vuonna 2020 samana kuin edellisvuonna, noin 42 prosenttia kaikkien kotitalouksien mediaanitulosta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Raju tilasto: Joka kymmenennellä vuokralaisella menee yli 40 prosenttia tuloista asumiskuluihin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat