Kokeile kuukausi maksutta

Kontiotuote vetäytyy Venäjän markkinoilta

Maailman suurimpiin kuuluva hirsirakennusten valmistaja Kontiotuote vetäytyy Venäjän markkinoilta.

Kuvaa Kontiotuotteen tuotannosta Pudasjärveltä. Kuva: Kontiotuote

Päätös koskee kaikkea yhteistyötä Venäjälle. Yhtiö ei ole hankkinut puuta Venäjältä, sillä se käyttää tuotteissaan vain sertifioituja materiaaleja.

”Kontiotuote ei jatkossa tarjoa tai myy kohteita toimitettavaksi Venäjälle. Kontion arvoissa korostuu vastuullisuus emmekä näe vastuullisena toimintana jatkaa liiketoimintaa Venäjälle missään muodossa. Venäjän toimet Ukrainassa eivät ole hyväksyttävissä, ja ne rikkovat kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia”, yhtiön toimitusjohtaja Mika Rytky kertoo.

Venäjän osalta päätöksellä on selkeä vaikutus myös yhtiön liikevaihtoon, mutta Rytky ei halua kommentoida vaikutuksia tarkemmin.

”Entiset IVY-maat ovat olleet hirrelle perinteistä vientialuetta. Tilanteella on vaikutuksia myös meidän Ukrainan ja todennäköisesti myös Valko-Venäjän vientiin.”

Kontiotuotteella on Venäjälle parhaillaan muutamia projekteja tilaus- ja toimitusvaiheessa.

”Projekteja jää kesken emmekä vielä tiedä miten niiden kanssa menetellään. Tutkimme sopimuksia ja tilannetta. Selvää on myös se, että maksusuorituksia ei Venäjältä saada pakotteiden vuoksi.”

Rytky huomauttaa, että hän on saanut päätöksen jälkeen useita yhteydenottoja myös Venäjältä.

”Venäjältä on meille tullut kommentteja, että päätöksemme on täysin oikea.”

Pohjoissuomalaiseen PRT-Forest -konserniin kuuluva Kontiotuote työllistää reilut kaksisataa työntekijää. Kontion liikevaihto vuonna 2021 oli 71,5 miljoonaa euroa, josta kotimaan myynnin lisäksi vientiä oli noin 20 eri maahan.

Venäjän lisäksi myös Valko-Venäjä ja Ukraina ovat kuuluneet yhtiön merkittäviin vientimaihin. Lisäksi tärkeimpiin vientikohteisiin kuuluvat Ruotsi, Ranska ja Japani.

Edit 28.2.2022 kello 12.00: Juttua päivitetty ja täydennetty.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kontiotuote vetäytyy Venäjän markkinoilta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat