Kokeile kuukausi maksutta

Sijoituskiinteistöjen arvonnousu teki valtaosan Toivo Groupin tuloksesta

Kiinteistökehittäjä ja -sijoittaja Toivo Group oyj:n liikevaihto yli kolminkertaistui viime vuonna ja liikevoitto yli kaksinkertaistui. Myös rakenteilla olevien asuntojen määrä yli tuplaantui vuoden takaisesta.

Yhtiön liikevaihto kasvoi viime vuonna 13,6 miljoonaan euroon edellisvuoden 4,3 miljoonasta. Samalla liikevoitto kohosi 15,8 miljoonaan euroon 7,2 miljoonasta. Tilikauden nettotulos kasvoi 135 prosenttia 12,1 miljoonaan euroon.

Liikevaihtoa suurempi liikevoitto selittyy pitkälti sijoituskiinteistöjen käyvän arvon nousulla ja luovutusvoitoilla, jotka olivat viime vuonna yhteensä 13,3 miljoonaa euroa, kun ne olivat edellisenä vuonna 5,6 miljoonaa. Sijoituskiinteistöjen käyvän arvon muutos muodostui vertailukautta paremmaksi johtuen siitä, että yhtiön liiketoiminta on kasvanut voimakkaasti viimeisten 12 kuukauden aikana. Vuodenvaihteessa sijoituskiinteistöjen käypä arvo oli 97,6 miljoonaa euroa, kun se oli vuotta aiemmin 57,0 miljoonaa. Yhtiön sijoituskiinteistöjen käyvän arvon laskemisesta on vastannut viimeiset kolme vuotta Catella Property.

Yhtiö kertoo kiinteistöjensä kehityskatteen pysyneen tavoitteidensa mukaisella hyvällä tasolla. ”Rakennusmateriaalien kustannusnousu oli tilikauden aikana poikkeuksellinen. Rakentamisen ja rakennuttamisen osalta hyvästä onnistumisesta kertoo, että yhtiö on pystynyt pitämään kiinni kehityskatetasoista rakennuskustannusten nousuista huolimatta. Yhtiön tuotannossa olevien kohteiden valuaatioparannukset ovat paikanneet kohteiden kustannusnousut suhteessa alkuperäisiin ennusteisiin”, toimitusjohtaja Markus Myllymäki sanoo tilinpäätöstiedotteessa.

Yhtiöllä oli tilikauden lopussa valmiina ja vuokrakassavirtaa tuottamassa 177 asuntoa, 50 vuokrattua tonttia tai määräalaa ja 2 liikekiinteistöä. Taloudellinen vuokrausaste oli 98,9 prosenttia, kun se oli vuotta aiemmin 99,0 prosenttia.

Yhtiön vuokrattavan pinta-alan määrä pieneni vuoden aikana selvästi. Asuntojen vuokrattava pinta-ala pieneni 6776 neliömetriin 13006 neliöstä ja muun vuokrattavan pinta-alan määrä 17784 neliöön 19582 neliöstä.

Talousjohtaja Samuli Niemelä selitti tulosinfossa tätä vuokrattavan pinta-alan laskua muutamien asuntokohteiden ja parin tontin myynnillä.

Yhtiö investoi viime vuonna sijoituskiinteistöihin 34 miljoonaa euroa ja edellisenä vuonna 18,4 miljoonaa. Vaikka yhtiö kertoo olevansa hyvin pitkäaikainen omistaja, se myi viime vuonna kiinteistöjä 12,1 miljoonan euron edestä ja edellisenä vuonna peräti 29,7 miljoonalla eli selvästi enemmän kuin se tuona vuonna investoi kiinteistöihin.

”Totta kai kun rakennetaan uutta yhtiötä, niin kasvun rahoittaminen on oma haasteensa. Me olemme onnistuneet uudistamaan yhtiön portfoliota tehokkaasti ja olemme käyttäneet portfoliomyyntejä osana meidän kasvumme rahoittamista. Toisaalta halusimme myös aluksi osoittaa, että käytännössä kaikki nämä myynnit tehtiin korkeammalla hinnalla kuin näiden kohteiden valuaatiot meidän taseessa olivat. Mutta emme myöskään ole viime maaliskuun jälkeen tiedottaneet merkittävistä myynneistä, mikä kertoo siitä, että yhtiöllä on nyt sellainen taserakenne, että se pystyy ottamaan isoja uusia kohteita taseeseen vastaan ja myyntejä ei tarvitse tehdä enää niin paljon”, Myllymäki perusteli kiinteistöjen myyntejä tulosinfossa.

Yhtiöllä oli vuodenvaihteessa rakenteilla 18 kiinteistöä, joihin tulee 753 asuntoa. Vuotta aiemmin rakenteilla olevien asuntojen määrä oli 337. Viime tilikaudella yhtiö teki sopimukset yhteensä 985 asunnon rakentamisesta. Tilikauden päättyessä yhtiöllä oli noin 2000 asunnon ja 430 miljoonan euron hankekehityssalkku.

Näkymissään yhtiö arvioi liikevoittonsa olevan tänä vuonna 20–28 miljoonaa euroa sijoituskiinteistöjensä käyvän arvon olevan vuoden 2022 lopussa noin 175 miljoonaa euroa. Yhtiö on asettanut pidemmän aikavälin tavoitteekseen, että sijoituskiinteistöjen käypä arvo on 500 miljoonaa euroa vuoden 2026 loppuun mennessä.

Toivo Group kertoi perjantaina myös käynnistävänsä selvitystyön mahdollisuudesta siirtyä Helsingin pörssin päälistalle. Yhtiö listautui kesäkuussa 2021 pörssin First North -markkinapaikalle, jolla listattuihin yhtiöihin sovelletaan hieman kevyempiä vaatimuksia kuin päämarkkinapaikalla. First North -markkinapaikalla listattuina olevilta yhtiöiltä ei esimerkiksi vaadita kansainvälistä kirjanpitokäytäntöä (Ifrs), vaan suomalainen kirjanpitokäytöntö (FAS) riittää.

Uutista on päivitetty klo 12.25 tulosinfon kommenteilla sekä pörssin päälistalle siirtymiseen liittyvällä kappaleella.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sijoituskiinteistöjen arvonnousu teki valtaosan Toivo Groupin tuloksesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat