Kokeile kuukausi maksutta

Maarakennusalan kustannukset pysyivät kovassa nosteessa helmikuussa – päällysteet kallistuivat rajusti edelliskuusta

Maarakennusalan voimakas kustannusnousu jatkui kuluvan vuoden helmikuussa.

Kuva: Seppo Mölsä

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset kipusivat helmikuussa 9,3 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Vuotuinen nousuvauhti hiipui hieman edelliskuukauden 10,6 prosentista. Kuukaudessa kustannukset kohosivat 1,5 prosenttia.

Kokonaisindeksin nousuun vaikuttaa eniten bitumin, moottoripolttoöljyn sekä metallituotteiden kallistuminen.

Kokonaisindeksin osaindekseistä erityisen voimakasta vuotuinen kustannusnousu oli päällysteissä, jotka kallistuivat 18,5 prosenttia viime vuoden helmikuusta. Myös päällysteiden kustannusten kuukausimuutos oli erittäin voimakas, sillä nousua kertyi tammikuusta 5,6 prosenttia.

Vuositason tarkastelussa myös betonirakenteiden kustannukset nousivat kaksinumeroisesti, 10,7 prosenttia. Lähelle sitä ylsivät myös pohjarakenteet, joiden osaindeksi kohosi 9,2 prosenttia vuodessa. Eri osaindekseistä kaikki kallistuivat vuoden aikana. Vähiten nousivat maarakenteiden kustannukset, 6,0 prosenttia.

Tilastokeskus seuraa myös muutamia erillisindeksejä, jotka eivät sisälly kokonaisindeksiin. Niiden joukossa eniten kallistuivat vuodessa murskaustyöt, 11,3 prosenttia. Erillisindekseistä maltillisemmin kohosivat teiden sekä ratojen ylläpidon kulut, jotka molemmat kallistuivat 4,1 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Maarakennusalan kustannukset pysyivät kovassa nosteessa helmikuussa – päällysteet kallistuivat rajusti edelliskuusta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat