Kokeile kuukausi maksutta

Microsoft rakentaa datakeskuksen pääkaupunkiseudulle – Fortum kierrättää hukkalämmön

Microsoft rakentaa uuden datakeskusalueen pääkaupunkiseudulle ja Fortum sen yhteyteen suuren mittaluokan hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon. Investointi vastaa Suomessa jatkuvasti kasvavaan pilvilaskennan kysyntään.

Fortum kierrättää datakeskusten palvelimien jäähdytyksestä syntyvän hukkalämmön kaukolämmöksi Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Yhtiön mukaan kyseessä on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti ja tiettävästi Suomen historian suurimpia yksittäisiä ict-investointeja. Tulevissa datakeskuksissa käytettävä sähkö on päästötöntä. Valmistuessaan datakeskusten avulla saavutetaan 400000 tonnin vuotuinen hiilidioksidipäästöjen pysyvä vähennys.

Ainutlaatuisen hankkeesta tekee myös se, että Fortum on alusta alkaen suunnitellut hanketta ja datakeskusten sijainteja siten, että niistä syntyvää hukkalämpöä voidaan kierrättää suoraan kaukolämpöverkkoon. Hanketta on valmisteltu useita vuosia yhdessä kaupunkien, kuntien, asiantuntijoiden ja muiden kumppanien kanssa. Datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen noin 250000 kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeesta.

”Kaikki voittavat päätöksessä investoida datakeskukseen, joka myös tuottaa lämpöä kaupungeillemme ja koteihimme. Se nopeuttaa Suomen digitaalista kasvua ja samalla puhdistaa energiajärjestelmäämme. Toivon, että tämä yhteistyö näyttää mallia muille maille ja kaupungeille, jotka etsivät keinoja yhdistää siirtymän ilmastoneutraaliuteen ja digitaalisen kilpailukyvyn”, pääministeri Sanna Marin sanoo tiedotteessa.

”Datakeskukset mahdollistavat digitalisaation ja luovat siten paljon hyvinvointia maailmaan. Ne tarjoavat myös pitkälti hyödyntämättömän ja päästöttömän lämmönlähteen, jota oikeissa olosuhteissa voidaan käyttää erittäin energiatehokkaasti. Neljä vuotta sitten kollegamme ryhtyivät etsimään datakeskustoimijaa, joka olisi valmis toteuttamaan ilmastoystävällisiä ratkaisuja ennennäkemättömässä mittakaavassa yhdessä kanssamme Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten alueella. Etsintä on nyt päättynyt”, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Microsoft rakentaa datakeskuksen pääkaupunkiseudulle – Fortum kierrättää hukkalämmön”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat