Kokeile kuukausi maksutta

Skol laittoi talonrakentamisen alakattojen ja tekniikkakannatusten ohjeen vapaaseen jakoon

Uudessa ohjeessa pureudutaan rakenneosien ja kannatusjärjestelmien suunnitteluperusteisiin niissä rakennuksen osissa, jotka eivät kuulu varsinaiseen kantavaan runkoon.

Ohjeessa tuettavat rakenteet ovat esimerkiksi putkikannatuksia, teknisten järjestelmien ripustus- ja kannatusratkaisuja, sähkökannatuksia ja alakattoripustuksia.

SKOL on julkaissut ohjeistuksen, jossa käsitellään suunnitteluperusteita sellaisten rakennuksissa esiintyvien rakenneosien ja kannatusjärjestelmien ratkaisuille, jotka eivät kuulu varsinaiseen rakennuksen kantavaan runkoon, vaan niillä kannatellaan esimerkiksi teknisiä järjestelmiä, verhoilurakenteita tai vastaavia.

Osapuolten on varmistuttava soveltuvin suunnittelu- ja toteutusmenettelyin, että rakennuksen käytölle, käyttäjille, huollolle tai ylläpidolle ei aiheudu vaaraa esimerkiksi mahdollisista tuentojen pettämisistä.

Ohjeessa tarkoitetut tuettavat rakenteet ovat yleensä rakennusrunkoon verrattuna vähäisiä ja suhteellisen kevyitä. Niillä ei tarkoiteta esim. tuotantoprosessiin kuuluvien prosessilaitteiden tai niihin kuuluvien teknisten kokonaisuuksien osia. Tyypillisesti näillä rakenteilla tarkoitetaan esimerkiksi putkikannatuksia, teknisten järjestelmien ripustus- ja kannatusratkaisuja, sähkökannatuksia ja alakattoripustuksia.

Tuennoilta edellytetään lujuutta ja kantokykyä, joten suunnitteluun ja toteutukseen on sovellettava menettelyjä, joilla nämä asiat saadaan varmistettua. Ohjeissa selvitetään myös osapuolten tehtäviä ja vastuita suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Ohje on laadittu SKOLin rakennetyöryhmän toimeksiannosta. Kokoamisesta vastasi Hemmo Sumkin Sitowisestä.

Skolin verkkosivuilta löytyvä ohje on vapaasti käytettävissä, jaettavissa ja liitteiden osalta muokattavissa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Skol laittoi talonrakentamisen alakattojen ja tekniikkakannatusten ohjeen vapaaseen jakoon”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat