Kokeile kuukausi maksutta

Aurinkosähkön kapasiteetti tuplaantui kahdessa vuodessa – osuus kokonaistuotannosta 0,4 posenttia

Sähköverkkoon liitetty aurinkosähkötuotanto koostuu lähes kokonaan alle 1 megawatin (MW) pientuotantolaitteistoista.

Aurinkosähkön suosio kasvaa ja paneelit ovat löytäneet tiensä myös kerrostaloyhtiöiden katolle.

Aurinkosähkön pientuotanto on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa ja kapasiteetti on lähes kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa, kertoo Energiavirasto.

Vuoden 2021 lopussa sähköverkkoon oli liitetty yhteensä noin 395 megawattia aurinkosähkön tuotantokapasiteettia. Alustavien tietojen mukaan kapasiteetti kasvoi vuodessa yli 100 megawatilla.

Aurinkosähkön osuus verkkoon asennetusta sähkön tuotantokapasiteetista oli vuoden 2021 lopussa noin 2,2 prosenttia. Suomen sähkön kokonaistuotannosta sen osuus oli noin 0,4 prosenttia.

Sähköverkkoon liitetty aurinkosähkötuotanto koostuu lähes kokonaan alle 1 megawatin (MW) pientuotantolaitteistoista. Energiaviraston ylläpitämässä voimalaitosrekisterissä on yli 1 megawatin laitoksia yhteensä 4,6 megawattia.

Lisäksi sähköverkkoon kytkemätöntä aurinkosähkökapasiteettia on yhteensä arviolta 22 megawattia. Niitä on asennettu yli 55 000 pientaloon ja erityisesti vapaa-ajan asuntoihin.

Eri yhtiöt ovat esittäneet julkisuudessa suunnitelmia aurinkosähköhankkeista, jotka olisivat kooltaan muutamasta jopa kymmeniin megawatteihin. Näiden hankkeiden investointipäätöksistä ei kuitenkaan ole vielä ilmoitettu Energiavirastolle.

Vuoden 2021 alustavat luvut perustuvat Energiaviraston sähkön jakeluverkkoyhtiöiltä keräämiin tietoihin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Aurinkosähkön kapasiteetti tuplaantui kahdessa vuodessa – osuus kokonaistuotannosta 0,4 posenttia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat