Kokeile kuukausi maksutta

Betonille kehitettiin vähähiilisyysluokitus ja hiilipäästölaskuri

BY-Vähähiilisyysluokituksen avulla rakennuskohteessa käytettävän betonin hiilipäästölle voidaan asettaa enimmäisarvo.

Kuva: Liisa Takala

Suomen Betoniyhdistys on kehittänyt betonia koskevan BY-Vähähiilisyysluokituksen ja siihen liittyvän hiilipäästölaskurin.

BY-Vähähiilisyysluokituksen avulla rakennuskohteessa käytettävän betonin hiilipäästölle voidaan asettaa enimmäisarvo. Tällöin tilaajat tai suunnittelijat voivat valita kohteessa käytettäville betoneille haluamansa hiilipäästötason viittaamatta tuotenimiin tai valmistajiin.

”Luokitus mahdollistaa siten betonirakenteiden hiilidioksidipäästöjen hallitun alentamisen osana normaalia rakentamisen prosessia”, betoniyhdistyksen toimitusjohtaja Mirva Vuori kertoo tiedotteessa.

BY-Vähähiilisyysluokitukseen liittyvän verifioidun vähähiilisyyslaskurin avulla betonin valmistajat voivat osoittaa valmisbetonin tai elementeissä käytettävien betoneiden päästöarvon ja -luokan. Laskuri tulostaa todistuksen käytettävän betonin hiilipäästöstä ja sen vähähiilisyysluokasta.

Vähähiilisten betonien valmistaminen edellyttää kolmannen osapuolen varmennusta. Tuotannon laadunvarmistuksen varmentaa Inspecta Sertifiointi oy.

Neljä vähähiilisyysluokkaa

Luokitustyö on tehty Betoniyhdistyksen kokoamassa työryhmässä, jossa on ollut laaja-alainen edustus alan eri toimijoita.

BY-Vähähiilisyysluokitus käsittää viisi eri vähähiilisyyden tasoa alkaen niin sanotusta REF-tasosta, joka edustaa kunkin betonityypin keskimääräistä päästötasoa Suomessa.

Varsinaisia vähähiilisyysluokkia on neljä ulottuen 15 prosentin vähennysaskelin tasolle, joka on enää 40 prosenttia REF-tason päästöstä.

Luokitusta voidaan soveltaa alkuvaiheessa yhteensä 16:lle eri betonityypille. Näistä kuusi on tavanomaisia eri lujuusluokkien rakennebetoneita, neljä tavanomaiseen ulkokäyttöön tarkoitettuja lisähuokostettuja betoneita ja kuusi infrarakentamisessa käytettäviä pakkassuolakestäviä eli niin sanottuja P-lukubetoneita.

BY-Vähähiilisyysluokitus on kaikille toimijoille avoin ja maksuton järjestelmä. Lähinnä betoninvalmistajille tarkoitetun BY-Vähähiilisyyslaskurin käyttö perustuu sopimukseen Betoniyhdistyksen kanssa ja on maksullista laskurin käyttäjille.

Betonin valmistaja voi tulostaa laskelmistaan raportteja omille asiakkailleen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Betonille kehitettiin vähähiilisyysluokitus ja hiilipäästölaskuri”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat