Kokeile kuukausi maksutta

Energianeuvonnassa korostuvat aurinkosähkö ja lämpöpumput

Lämpöpumput ja aurinkosähkö kiinnostavat nyt kotitalouksia – alueellinen energianeuvoja auttaa energiakustannusten hillitsemisessä.

Aurinkosähkö kiinnostaa kuluttajia ja kovemmilla sähkön hinnoilla se on entistä houkuttelevampi vaihtoehto.

Maksuton ja riippumaton energianeuvonta on tärkeä tuki vaihteleviin energiakustannuksiin sopeutuville kotitalouksille. Energiaviraston rahoittamaa neuvontaa on nyt tarjolla kuluttajille, pk-yrityksille ja kunnille vuoteen 2025 saakka. Tunnethan oman maakuntasi energianeuvojan?

Säästämällä energiaa ja siirtymällä uusiutuviin energialähteisiin kotitaloudet paitsi hillitsevät ilmastokriisiä myös osallistuvat Suomen ja koko EU:n riippuvuuden vähentämiseen Venäjän fossiilisista polttoaineista. Kotitalouksille apua energiakysymyksiin on jo kolmen vuoden ajan tarjonnut maksuton alueellinen energianeuvonta, jota Energiavirasto rahoittaa.

”Alueellinen energianeuvonta on ollut menestystarina, sillä energianeuvontaa saaneet suosittelevat neuvonnan hyvin korkealle, suositteluhalukkuus on ollut 4,2 asteikolla 1–5”, kertoo yli-insinööri Johanna Kirkinen Energiavirastosta.

Kaikissa Manner-Suomen maakunnissa toimiva energianeuvonta on kohdistettu kotitalouksille ja taloyhtiöille, kunnille sekä pk-yrityksille. Eniten yhteydenottoja tulee omakotitaloasukkailta, kerros- ja rivitaloista tulee joka viides kysymys. Kysymyksissä korostuvat erilaiset lämpöpumput sekä aurinkosähkö.

Energianhinnan nousu kasvattaa myös energianeuvonnan kysyntää. Energiaviraston tilastojen mukaan kotitalouksien sähköstä maksama kokonaishinta nousi 25 prosenttia vuonna 2021, sähkölämmittäjien 35 prosenttia.

Alueellinen energianeuvonta tavoittanut satoja tuhansia suomalaisia

Energianeuvonta on toiminut kaikissa Manner-Suomen maakunnissa nyt kolme vuotta. Tänä aikana energianeuvonnassa on henkilökohtaisesti neuvottu yli kuutta tuhatta kuluttajaa, kuntaa ja pk-yritystä energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämisessä.

Kampanjoiden avulla on tavoitettu satoja tuhansia suomalaisia. Alueellisen energianeuvonnan parissa maakunnissa työskentelee yli 40 henkilöä, energianeuvojien lisäksi viestintäasiantuntijoita.

Vuonna 2021 energianeuvonnan tuella on säästetty arviolta kahdeksan gigawattituntia energiaa. Arvio perustuu neuvontaa saaneille kotitalouksille suunnattuun kyselyyn.

Syksyllä 2021 yhteensä 160 kotitaloutta pyysi neuvontaa ilma-vesilämpöpumpuista. Öljylämmityksen ilma-vesilämpöpumppuun vaihtava saattaa säästää energiakustannuksistaan vuosittain jopa tuhansia euroja.

Investointi voi maksaa itsensä takaisin kohtuullisessa ajassa, parhaimmillaan jopa kuudessa vuodessa. Jos lämpöpumpun käyttöikä on 15 vuotta, voi saavutettava taloudellinen etu olla lähes 30 000 euroa kohti öljylämmitykseen verrattuna.

Energiaviraston rahoittama energianeuvonta jatkuu vuoteen 2025 saakka

Tänä vuonna myönnetyn valtion lisärahan avulla alueellinen energianeuvonta jatkuu vielä kaksi vuotta, vuoden 2025 toukokuun alkuun saakka. Alkuperäinen neljän vuoden rahoitus neuvonnalle ulottui toukokuuhun 2023.

”Energiamarkkinoiden häiriöiden jatkuessa ja energianhintojen kehityksen ollessa epävakaata, on tärkeää, että kotitalouksille on tarjolla puolueetonta ja maksutonta neuvontaa, joka auttaa sekä pienissä että suurissa energiaan liittyvissä kysymyksissä. Nyt varsinkin energian säästäminen ja tulevaan talveen varautuminen ovat tärkeitä teemoja kotitalouksille”, Kirkinen huomauttaa.

Energianeuvontaa toteuttaa valtakunnallisesti Motiva Oy. Motivan viestintäpäällikkö Leila Timonen neuvoo kotitalouksia aloittamaan energiansäästön suunnittelun tutustumalla kansalaisille koottuun listaan energiansäästötoimista, jotka auttavat vähentämään energiankulutusta nopeasti: ”Energiansäästö on varautumista.”

Mikäli kotitalouksissa ja taloyhtiöissä suunnitellaan remonttia kesäksi tai syksyksi, energiatehokkuuden parantaminen on nyt erityisen järkevä ratkaisu.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Energianeuvonnassa korostuvat aurinkosähkö ja lämpöpumput”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat