Kokeile kuukausi maksutta

EK: Suhdannenäkymät huonontuneet kaikilla päätoimialoilla – rakennusyritykset odottavat selvää heikkenemistä

EK:n suhdannebarometrin mukaan suhdannenäkymät ovat heikentyneet kaikilla päätoimialoilla.

EK:n heinäkuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet kaikilla päätoimialoilla. Suhdannenäkymiä mittaavat saldoluvut ovat painuneet lähelle finanssi-, euro- ja koronakriisin tasoja.

Venäjän hyökkäyssodan ja energian hinnan tuoma epävarmuus on näkynyt etenkin kuluttajien mielialoissa. Laskusuhdannetta lähestytäänkin EK:n johtaja Sami Pakarisen mukaan kuluttajia lähellä olevien toimialojen kuten rakentamisen ja kaupan siivittämänä.

”Venäjän hyökkäyssodan myötä Suomen kasvuennusteet tälle vuodelle puolittuivat kolmesta prosentista reiluun prosenttiin. Alkuvuonna talouskehitys on ollut vahvaa, joten ennusteiden toteutuminen huomioi jo varsin merkittävän talouden hidastumisen. Yritysten tuoreet arviot kertovat Suomen talouden jarruttavan voimakkaasti eikä taantumakaan ole poissuljettu”, Pakarinen sanoo tiedotteessa.

Kaikkien alojen yritysten suhdannetilanteen saldoluku oli -4 heinäkuussa 2022. Lähikuukausien suhdanneodotukset ovat selvästi pakkasen puolella. Saldoluku oli -28.

Rakentamisen suhdannetilanne jatkoi heikentymistään kesän aikana. Tilannetta kuvaava suhdanneluku on -38.5.

Syksyn aikana suhdannetilanteen odotetaan vaikeutuvan entisestään, sillä rakennusalan suhdannenäkymät ovat EK:n mukaan varsin synkät. Näkymissä saldoluku on -43,6.

Ongelmat materiaalien saatavuudessa sekä korkojen nousu ovat hidastaneet etenkin uudisasuntorakentamista. Kehitys näkyy myös toimitilarakentamisen puolella. Erityisesti teollisuus- ja varastorakentaminen on lupakehityksen perusteella vähenemässä.

Pakarisen mukaan ei olekaan ihme, että rakennusalan tuotanto-odotus tämän vuoden viimeiselle neljännekselle on painunut hyvin alas.

Suhdannetilanne on nyt ”siedettävä”

Synkkenevästä näkymästä huolimatta yritysten suhdannetilanne on Pakarisen mukaan kokonaisuutena pysytellyt vielä siedettävänä. Tilauksia on riittänyt, tuotanto ja myynti ovat kasvaneet pitäen yllä myös henkilöstömäärien kasvua. Kovan kustannusten nousun arvioidaan iskevän kuitenkin yritysten kannattavuuteen.

Pakarisen mukaan vaikutukset näkyvät yrityskentässä ennen kaikkea materiaali- ja energiapulan kärjistymisenä sekä sitä myötä kohonneina kustannuksina, jotka heijastuvat etenkin rakentamiseen ja teollisuuteen.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Kyselyä on tehty säännöllisesti vuodesta 1966 lähtien. Se on osa Euroopan komission suhdannetiedustelujärjestelmää, jota EU rahoittaa osittain.

Kysely koskee Suomessa tapahtuvaa toimintaa. EK tiedusteli yrityksiltä heinäkuussa 2022 arvioita suhdannekehityksestä vuoden 2022 toisella neljänneksellä sekä odotuksia lähikuukausien kehityksestä. Tiedusteluun vastasi 1 035 yritystä, joilla on Suomessa noin 230 000 työntekijää.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “EK: Suhdannenäkymät huonontuneet kaikilla päätoimialoilla – rakennusyritykset odottavat selvää heikkenemistä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat