Kokeile kuukausi maksutta

Barometri: Rakennusmateriaalien hinnat rajoittavat jo vuokra-asuntojen rakentamista

Peräti 97 prosenttia Raklin vuokra-asuntobarometrin vastaajista arvioi rakennuskustannusten vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista merkittävästi tai jonkin verran.

Kuva: Liisa Takala

Vuokra-asuntomarkkinoiden ammattilaiset pitävät nyt rakennuskustannuksia isompana ongelmana kuin koskaan aiemmin barometrin vuodesta 2009 alkavassa historiassa.

Noin 60 prosenttia vastaajista arvioi rakentamisen kokonaiskustannusten nousevan vähintään viisi prosenttia tulevan vuoden aikana. Suurimpia nousupaineita nähdään rakennustarvikkeiden ja -materiaalien kustannuksissa, joihin lähes joka viides vastaaja odottaa yli kymmenen prosentin ja yli puolet vastaajista 5-10 prosentin nousua.

Myös rahoituksen saatavuus on noussut entistä kriittisemmäksi vuokra-asuntorakentamista vaikeuttavaksi tekijäksi, ja peräti 95 prosenttia vastaajista arvioi rahoituskustannustensa nousevan tulevan vuoden aikana.

”Kohonneiden kustannusten vaikutuksia ei vuokra-asuntomarkkinakaan pysty väistämään, ja näkymät erityisesti uusien vuokra-asuntojen tuotannossa ovat heikentyneet. Epävarmat talousnäkymät kuitenkin tyypillisesti lisäävät vuokra-asuntokysyntää, ja vuokra-asuminen nähdään houkuttelevana vaihtoehtona”, johtaja Aija Tasa Raklista sanoo tiedotteessa.

Kaikkien ammattimaisten vuokranantajaryhmien ennakoidaan jatkavan vuokra-asunto-omistustensa kasvattamista. Vahvimmin uskotaan instituutiosijoittajien sekä kotimaisten asuntorahastojen ja -sijoitusyhtiöiden vuokra-asuntoinvestointien kasvuun. Kaikissa näissä ryhmissä noin 60 prosenttia vastaajista odottaa sijoitusten määrän kasvavan tulevan vuoden aikana. Myös ulkomaisten sijoittajien odotetaan edelleen ennemmin kasvattavan kuin vähentävän suomalaisten vuokra-asuntosijoitustensa määrää.

Sen sijaan piensijoittajien vuokra-asuntosijoituksiin odotetaan selkeää laskua: lähes kolme neljästä vastaajasta odottaa yksityisten sijoittajien vuokra-asunto-omistusten määrän laskevan tulevan vuoden aikana. Heikentynyt sijoittajakysyntä vaimentaa osaltaan vuokra-asuntorakentamisen edellytyksiä, ja noin puolet vastaajista arvioi, että sijoittajakysynnän kehitys ennemmin haittaa kuin edesauttaa uusien vuokra-asuntojen uudistuotantoa.

Voimakkaasti kasvava vuokra-asuntotarjonta ja koronan hiljentämä kysyntä ovat pitäneet pääkaupunkiseudun pienten asuntojen vuokrakehityksen hyvin maltillisena vuodesta 2020 lähtien. Nyt asiantuntijoiden vuokraodotuksissa tapahtui selkeä käänne ylöspäin. Vantaalla 55, Espoossa 59 ja Helsingissä 62 prosenttia vastaajista odottaa pienten asuntojen vuokrien nousevan tulevan vuoden aikana.

Vuokrien laskuun uskovien vastaajien osuus on vastaavasti Vantaalla 28, Espoossa 23 ja Helsingissä 21 prosenttia. Suurissa asunnoissa vuokrien nousuodotukset ovat edelleen pieniä selkeästi vahvempia, ja vähintään kaksi kolmesta vastaajasta odottaa kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa isojen asuntojen vuokrien nousevan tulevan vuoden aikana.

Tampereen ja Turun asuntovuokraodotukset ovat keväästä 2021 lähtien pysytelleet pääkaupunkiseutua vahvempina. Nyt pienten asuntojen vuokrien nousua ennakoi Turussa 71 ja Tampereella 67 prosenttia vastaajista. Laskuun uskovien vastaajien osuus jää molemmissa kaupungeissa neljän prosentin tuntumaan. Myös kaikissa muissa yli 100000 asukkaan kaupungeissa vuokrien nousuodotukset vahvistuivat nyt selkeästi viime kevääseen verrattuna, ja kaikissa kaupungeissa vuokrien nousuun uskovia vastaajia on nyt selkeästi enemmän kuin laskua ennakoivia. Suurten asuntojen vuokraodotukset pysyttelevät pieniä asuntoja vahvempina kaikissa suurissa kaupungeissa Lahtea lukuun ottamatta.

Vaikka vuokrien nousuodotukset ovat viime keväästä selkeästi vahvistuneet, ennakoi valtaosa vastaajista vuokriin kohtuullisen maltillista, alle viiden prosentin nousua. Vain pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa pieni osuus vastaajista uskoo vuokrissa yli viiden prosentin nousuun.

Sen sijaan ylläpitokustannuksissa nousupaineet ovat suurempia, ja kaikki vastaajat ennakoivat vuokra-asuntokiinteistöjen ylläpitokustannusten nousevan tulevan vuoden aikana. Energiakustannuksiin 56 prosenttia vastaajista odottaa yli kymmenen prosentin nousua ja 41 prosenttia odottaa nousun asettuvan 5-10 prosenttiin. Muihinkin ylläpitokustannuksiin vähintään viiden prosentin nousua ennakoi kaksi kolmesta vastaajasta.

Raklin vuokra-asuntobarometri kartoittaa alan asiantuntijoiden odotuksia vuokra-asuntomarkkinoiden kehityksestä. Barometrikysely toteutettiin elo-syyskuun vaihteessa, ja siihen vastasi 75 vuokra-asuntomarkkinoiden ammattilaista. Vastaajien edustamat organisaatiot omistavat yhteensä noin 300000 vuokra-asuntoa. Kyselyn toteutti Raklin toimeksiannosta KTI Kiinteistötieto.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Barometri: Rakennusmateriaalien hinnat rajoittavat jo vuokra-asuntojen rakentamista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat