Kokeile kuukausi maksutta

Kone paransi selvästi liikevaihtoaan, mutta tulos heikkeni kustannuspaineessa

Koko vuotta rasittavat muun muassa kasvaneet kustannukset ja globaalin toimitusketjun rajoitteet.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth. Kuva: Kone

Kone petrasi liikevaihtoaan kuluvan vuoden heinä-syyskuussa. Se kasvoi 14,9 prosenttia 2 998,2 miljoonaan euroon.

Liikevoitto oli 303,9 miljoonaa euroa eli 10,1 prosenttia liikevaihdosta. Siinä on laskua viime vuoden vastaavasta ajasta. Myös saatujen tilausten määrä laski.

Toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothin mukaan kolmannella vuosineljänneksellä tapahtui monia positiivisia asioita, vaikka Kiinan uuslaitemarkkinan heikkenemisen vaikutus oli odotettua suurempi,

”Olen erityisen tyytyväinen palveluliiketoiminnan vahvana jatkuneeseen kehitykseen, jota tukivat vankka aktiviteetti huolto- ja modernisointimarkkinoilla sekä uusien tilausten parantunut marginaali vuodentakaiseen verrattuna onnistuneiden hinnankorotusten ansiosta-”

Kehitystä varjosti Ehrnroothin mukaan Kiinan heikko markkinaympäristö, joka on selvästi vaikuttanut Koneen toimituksiin ja uusiin tilauksiin. Likviditeettirajoitteet vaikuttivat negatiivisesti sekä uusiin projekteihin että rakennustyömaiden edistymiseen.

COVID-19-rajoitukset lisäsivät epävarmuutta, vaikka ne olivatkin lievempiä kuin edellisellä vuosineljänneksellä.

Toimitusketjun rajoitteet heikentävä tekijä

Kone arvioi liikevaihdon laskun olevan vuonna 2022 välillä -1 prosenttia ja -4 prosenttia verrattuna vuoden 2021 liikevaihtoon.

Oikaistun liikevoiton arvioidaan olevan 1 010–1 090 miljoonaa euroa, jos valuuttakurssit pysyisivät lokakuun 2022 tasolla.

Kone odottaa muun muassa tuotekustannuksiin, tuottavuuteen ja hinnoitteluun liittyvien toimien tukevan tulosta vuoden loppua kohden.

Tulokseen negatiivisesti vaikuttavia tekijöitä ovat kasvaneet materiaali-, komponentti- ja logistiikkakustannukset sekä rajoitteet globaaleissa toimitusketjuissa. Lisäksi Kiinan heikkenevä markkinaympäristö ja COVID-19-rajoitukset vaikuttavat tulokseen negatiivisesti.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kone paransi selvästi liikevaihtoaan, mutta tulos heikkeni kustannuspaineessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat