Kokeile kuukausi maksutta

Vantaan Energia investointi uuteen jätteenkäsittelylaitokseen – vaaralliset jätteet energiaksi

Korkealämpötilalaitos rakennetaan nykyisen jätevoimalan viereen. Rakentaminen alkaa marraskuussa 2022 ja laitoksen on suunniteltu valmistuvan vuonna 2025.

Vantaan Energian jätevoimala saa naapurikseen uuden korkealämpölaitoksen, jossa käsitellään ongelmajätteitä.

Vantaan Energia on tehnyt investointipäätöksen  uuden korkealämpötilalaitoksen rakentamisesta. Laitos tulee käsittelemään kotitalouksien ja teollisuuden vaarallisiksi luokiteltuja, kierrätykseen kelpaamattomia jätteitä, joita  ovat muun muassa lääkkeet, öljyiset materiaalit, maalit, liuottimet, liimat ja lakat.

Lisäksi vaaralliseksi luokiteltuja jätteitä syntyy maali- ja lääketeollisuuden prosesseissa.

Uuden laitoksen tavoitteena on vastata kasvavaan kysyntään ja tehdä Suomesta tällä saralla nykyistä omavaraisempi. Nyt vaarallisia jätteitä kuljetetaan Eurooppaan käsiteltäväksi.

Prosessissa syntyvä hukkalämpö hyödynnetään vantaalaisten kiinteistöjen lämmitykseen. Se korvaa maakaasua ja fossiilisista polttoaineista luopuminen mahdollistaa Vantaan Energian mukaan vakaahintaisen kaukolämmön tuotannon.

Hiilestä uusiotuotteita

Hankkeen toteuttavat savukaasun puhdistuslaitoksen toimittavan Valmet Technologies, rumpu-uunitoimittaja Hitachi Zosen Inova Steinmüller GmbH:n sekä laitoksen suunnittelusta, hankinnoista, projektinjohdosta ja rakennuttamispalveluista vastava Sweco Industry.

”Laitos tarjoaa kokonaisvaltaisen ratkaisun kierrätyskelvottomien jätteiden käsittelyyn. Tavoitteena on palauttaa myös energiahyödyntämiseen päätynyt hiili takaisin uusiotuotteiksi hiilidioksidin talteenoton avulla”, toteaa Vantaan Energian kaupunkienergian liiketoimintajohtaja Kalle Patomeri.

Korkealämpötilalaitos rakennetaan nykyisen jätevoimalan viereen. Rakentaminen alkaa marraskuussa 2022 ja laitoksen on suunniteltu valmistuvan vuonna 2025.

Vantaan Energian tavoitteena on luopua fossiilisista polttoaineista energiantuotannossa mahdollisimman nopeasti ja edetä kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vantaan Energia investointi uuteen jätteenkäsittelylaitokseen – vaaralliset jätteet energiaksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat