Kokeile kuukausi maksutta

Peab testasi uutta biopohjaista menetelmää sorateiden pölynsidontaan – ”Odotamme tältä hankkeelta paljon”

Hankkeessa ei tarvittu asfalttiasemaa. Massa valmistettiin paikan päällä stabilointijyrsimällä.

Peab pilotoi Turun kaupungille uutta bipohjaista pölynsidontajärjestelmää. Kuva: Peab

Peab Asfalt testasi uutta biopohjaista menetelmää sorateiden pölynsidontaan.

Bang&Bonsomerin Säkylässä valmistama kotimainen sideaine pohjautuu sokerintuotannossa syntyvään sivuvirtaan. Sideaineen nimi on Fibry MFC RC.

Kun sokeri otetaan juurikkaasta talteen, jäljelle jäävä materiaali voidaan hyödyntää sideaineen valmistuksessa.

Sokerijuurikkaasta jalostettu sideaines sitoo pintakerroksen siten, että pölyäminen ja huollettavuus vähenevät merkittävästi. Pintaa ei myöskään tarvitse suolata tai kastella.

Menetelmässä sekoitetaan kulutuskerrokseen sideainetta sopivalla reseptillä. Samassa yhteydessä voidaan korjata käsiteltävän alueen pinnan profiilia ja pintakerroksia lisäämällä esimerkiksi hieman mursketta.

”Odotamme tältä hankkeelta paljon. Sekoituksen laatu vastasi odotuksia ja tasalaatuisuus onnistui hyvin”, Peab Asfaltin projektipäällikkö Jani Kumpulainen sanoo tiedotteessa.

Pilotointi toteutettiin Turun kaupungille lokakuussa. Pilottia seurataan talvijakson yli ja keväällä nähdään, miten tie on käyttäytynyt.

Tavoitteena on sorateiden huoltovälin pidentäminen ja siten ympäristökuormituksen vähentäminen uuden sideaineen avulla.

Hanke eroaa Lahdessa syksyllä 2021 testatusta sokerijuurikkaan sideaineen käytöstä, jossa massa valmistettiin asfalttiasemalla ja levitettiin asfalttilevittimellä. Turussa asfalttiasemaa ei tarvittu, vaan massa valmistettiin paikan päällä stabilointijyrsimällä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Peab testasi uutta biopohjaista menetelmää sorateiden pölynsidontaan – ”Odotamme tältä hankkeelta paljon””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat