Kokeile kuukausi maksutta

Väitöskirjatutkija paljastaa korkean ja tiiviin rakentamisen yllättävät haitat

Suomalaisissa kaupungeissa tiivistetään nykyään kaupunkirakennetta ja rakennetaan tiiviitä kortteleita. Pahimmillaan se luo pimeitä asuntoja, jossa alempien kerrosten vähäisenkin päivänvalon imee naapuritalon tumma julkisivu.

Kalasataman tornitalojen asunnot ovat valoisia, kun näkymät ovat esteettömiä. Pieni ja korkea umpikortteli rajoittaa taivasnäkymää ja valoisuutta. Kuva: Jussi Helttunen

Asuntojen valoisuuteen  vaikuttavat esimerkiksi ympäröivien rakennusten väri, parvekeratkaisut, ikkuna- ja parvekelasien määrä sekä huoneiden syvyys. Vertailussa esimerkiksi punatiilisen julkisivun ja valkoisen rappauksen välillä, tummempi julkisivu heijastaa valoa vain 25 prosenttisesti verrattuna vaalean 8o prosentin heijastukseen.

"Heijastuneella valolla on merkitys erityisesti silloin kun asunto sijaitsee alimmissa kerroksissa eikä sieltä nähdä taivasta. Silloin naapuritalonkin julkisivun heijastuksella on merkityksensä. Ihmiset haluavat yleensä valoisia asuntoja", Tengbom arkkitehdeillä työskentelevä arkkitehti Hanna Vikberg kertoo.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Väitöskirjatutkija paljastaa korkean ja tiiviin rakentamisen yllättävät haitat”

Viimeisimmät näkökulmat