Kokeile kuukausi maksutta

Englantilaiset ihmettelivät suomalaisten tapaa rakentaa pilvenpiirtäjiä

Skanska rakentaa kahta korkeaa tornitaloaan Vuosaareen Helsinkiin perinteisellä elementtitekniikalla. Oppia korkeaan rakentamiseen on haettu niin Englannin kuin Ruotsinkin uusista pilvenpiirtäjähankkeista. ”Perinteisellä tekniikalla taklataan monta riskiä”, sanoo Skanskan projektipäällikkö Mikko Borg

Vuosaaren pilvenpiirtäjien metallinhohtoiset julkisivut on tehty graafisella betonilla. Skanskan tornit ovat pronssiset ja Bonavan hieman matalammat talot messinkiset. Kuva Seppo Mölsä.

Lontoolaiset insinöörit hämmästyivät Vuosaaren pilvenpiirtäjätyömaan olematonta työntekijämäärää. "Lontoossa työmaalla porukkaa oli kuin pipoa", sanoo kansainväliseen vertailuun osallistunut Skanskan projektipäällikkö Mikko Borg. Ihmetystä herätti myös se, kuinka sujuvasti perinteisellä elementtirakentamisella tornit saatiin nousemaan verrattuna kansainväliseen pilaripalkkitekniikkaan.

Maailmalla pilvenpiirtäjät rakennetaan pilarilaatta- tai pilaripalkki-tekniikalla. Näin tekee myös SRV Helsingin Kalasatamassa. Skanska päätyi kuitenkin kantavat seinät järjestelmään eli betonisandwich-elementteihin Helsingin Vuosaaressa. Niitä se käyttänee myös Pasilan torneissa, mikäli hanke toteutuu suunnitelmien mukaisesti.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Englantilaiset ihmettelivät suomalaisten tapaa rakentaa pilvenpiirtäjiä”

Viimeisimmät näkökulmat