Kokeile kuukausi maksutta

Ara-tuotannon edunvalvoja on tyytyväinen lisätuesta – tuhansien asuntojen suma voi hellittää

Edunvalvoja on tyytyväinen Ara-tuotannon miljardin väliaikaisesta lisäpotista ja aso-tuotannon vuoden lisäajasta.

Rakentajien kiinnostus Ara-urakoihin on kasvanut, kun myytävän omistusasuntotuotannon aloitukset ovat vähentyneet rajusti. Kuva: Viestintä/ARA

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen vuokranantajien toimialajärjestössä Kovassa ollaan tyytyväisiä talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätöksiin. Päätöksissä vauhditetaan valtion tukemaa asuntorakentamista ja puretaan tuhansien asuntojen hakemussumaa.

”Ensitunnelmat ovat positiiviset. Lainavaltuuden korotuksella saadaan jumiutunut Ara-tuotanto liikkeelle”, Kova ry:n toimitusjohtaja Jouni Parkkonen sanoo.

Parkkosen laskelmien mukaan esimerkiksi aso-tuotannon noin 2 300 asunnon hakemussuma saa uutta vauhtia vuoden 2025 loppuun ulottuvalla lisäajalla.

”Tällä kaikella on merkittävä työllistävä vaikutus rakennusteollisuudessa.”

Sekä asumisoikeus- että Ara-yhtiöt jättivät ennätysmäärän hakemuksia sisään viime syksyn aikana, kun tiedossa oli pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen Ara-tuotannon lopettamispäätös. Hakemuksia sai jättää sisään vuoden 2023 loppuun mennessä. Aso-tuotannolle oli asetettu määräaika vuoden 2024 loppuun.

”Edelleen jumissa on erityisryhmien investointiavustukset. Niihin myönnettiin tälle vuodelle 63 miljoonan euron valtuutus, joka ei riitä millään Arassa olevien erityisryhmäkohteiden tarpeisiin. Lisärahoitusta tarvittaisiin arvioideni mukaan ainakin noin 20 miljoonan euron verran jo tälle vuodelle, jotta hankkeet saataisiin vauhtiin. Hakemuksia on Arassa sisällä noin 200 miljoonalla eurolla ja näillä määrärahoilla ne uhkaavat viivästyä tai jäädä kokonaan toteutumatta.”

Erityisryhmien kohteisiin kuuluvat esimerkiksi opiskelija-asunnot, hyvinvointialueiden palveluasunnot, erilaiset kuntoutus- ja tukiasunnot esimerkiksi mielenterveys- tai päihdekuntoutujille sekä raskaamman hoivan palveluasunnot ja niin sanotut senioriasunnot.

”Jos ja kun hallitus lisää korkeakoulujen aloituspaikkoja, tällä menolla opiskelija-asunnoista tulee valtava pula.”

Aso-tuotannon jatkoaika on positiivinen signaali ensi vuodelle, mutta se ei Parkkosen mukaan riitä lievittämään aso-tuotannon lopettamiseen liittyvää asumisahdinkoa.

”Jos aso-tuotanto lopetetaan, se jättää ison aukon asuntomarkkinoille. Siitä on muodostunut vakiintunut osa asuntomarkkinoita ja se sijoittuu omistus- ja vuokra-asumisen väliin. Me olemme valmiina uudistamaan järjestelmää, jos sen avulla voidaan säilyttää asumisoikeusasuminen yhtenä asumismuotona.”

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ara-tuotannon edunvalvoja on tyytyväinen lisätuesta – tuhansien asuntojen suma voi hellittää”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat