Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisessa työntekijöiden määrä laski yli 10 prosenttia helmikuussa – ”Alakulo on näkynyt jo vuoden ajan”

Ilmarisen suhdanneindeksi kuvaa työntekijämäärien muutoksia.

Työntekijämäärä on laskenut Ilmarisen suhdanneindeksissä kaikilla toimialoilla. Tämä koskee myös rakentamista.

Rakentamisessa työntekijöiden määrä laski helmikuussa 10,1 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Tämä käy ilmi Ilmarisen työntekijämääriä kuvaavasta suhdanneindeksistä.

Etelä-Suomessa työntekijämäärä laski rakentamisessa 9,6 prosenttia. Länsi-Suomessa laskua oli 10,5 prosenttia ja Pohjois-Suomessa 10,4 prosenttia. Itä-Suomessa työntekijämäärä laski  8,7 prosenttia.

”Rakentamisessa sekä siihen kytkeytyvässä henkilöstövuokrauksessa alakulo on näkynyt jo vuoden ajan suhdanneindeksissämme. Myös tätä alaa piristäisi korkojen kääntyminen laskuun, joka voisi käynnistää todella hiljaista asuntomarkkinaa ja saada uudistuotannon taas vauhtiin”, Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen sanoo.

Lue lisää: Ilmarinen: Asuntorakentamisen ahdinko näkyy yhä selvemmin alan työntekijämäärässä

Kaikki Ilmarisen suhdanneindeksin toimialat olivat laskussa. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea.

Suhdanneindeksin negatiivinen kehitys hidastui helmikuussa, mutta vain hieman. Työntekijämäärä laski helmikuussa 2,5 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.  Laskua on tullut nyt yhdeksän kuukautta perätysten.

Vatasen mukaan kiristynyt työmarkkinatilanne ja poliittiset lakot, laskeneet teollisuuden tilaukset ja viennin haasteet sekä inflaatio ja edelleen kohollaan olevat korot vaikuttavat negatiivisesti Suomen talouteen. Markkinoilla odotellaan korkojen laskua, mutta Euroopan keskuspankki päätti vielä viime viikolla pitää ohjauskorkonsa ennallaan.

Ilmarisen suhdanneindeksi kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisessa työntekijöiden määrä laski yli 10 prosenttia helmikuussa – ”Alakulo on näkynyt jo vuoden ajan””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat