Kokeile kuukausi maksutta

Kommentti: Rakennuslehden laskelma paljastaa uhkaavan ongelman, jota ei hyytyneen asuntokaupan tilanteessa uskoisi

Ensi vuonna uusia omistusasuntoja valmistuu hämmentävän vähän, mutta asian korjaamiseksi ei ole paljoa tehtävissä.

Uusien omistusasuntojen rakennustyömaita valmistuu vielä runsaasti tänä vuonna ja uusia käynnistetään erittäin vähän. Kuva Juhani Niiranen / HS
Kuuntele juttu

Uusien asuntojen markkinoilla on kriisi tai suoranainen umpikuja, eikä siitä ole nähtävissä nopeaa ulospääsyä. Vielä nyt asunnoista on heikkoon kysyntään nähden ylitarjontaa, mutta tarjonta on kuitenkin pudonnut ja uusista asunnoista tulee oikeasti pulaa tulevaisuudessa. Silti tuotannon käynnistymisen edellytykset ovat tällä hetkellä heikot.

Rakennuslehden analyysissä laskettiin reaaliaikaisen asuntomarkkina-aineiston perusteella, paljonko pääkaupunkiseudulla ja viidellä muulla kaupunkiseudulla valmistuu uusia myytäviä kerrostaloasuntoja vuonna 2025. Tällaisia tietoja ei ole aiemmin ollut saatavilla.

Analyysin tulos on raju. Pääkaupunkiseudulla ja Tampereen, Turun, Jyväskylän, Oulun ja Kuopion seuduilla valmistuu vuonna 2025 vain 1376 gryndiasuntoa. Näistä asunnoista on hitaseja 539 kappaletta, joten normaaleja gryndiasuntoja valmistuu ensi vuonna vain 837 kappaletta.

Näistä 1376 asunnosta noin joka kuudes on myyty, joten kuluttajan ostettavissa olevia asuntoja valmistuu vuonna 2025 vain 1132 kappaletta.

Ennakkomarkkinoinnissa olevista hankkeista saattaa käynnistyä sellaisia kohteita, joiden asunnot valmistuvat vuonna 2025. Kokonaiskuvaa se ei kuitenkaan muuta.

Ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä on Rakennuslehden markkinakatsauksen mukaan nyt vain 1605 asunnon kohteet, eivätkä niistä läheskään kaikki käynnisty ainakaan nopealla aikataululla. Mutta vaikka kaikki ennakkomyynnin kohteet käynnistyisivät, vuonna 2025 valmistuu silti vain alle 3000 myytävää kerrostaloasuntoa.

Kerrostaloasunnon vastikkeet yli 4100 euroa

Uusille asunnoille on jatkossa selvää tarvetta, mutta rakennusliikkeiden aloituspäätöksissä se ei näy. Korkojen nousu lopetti epäterveen, voimakkaaseen velkavipuun perustuvan asuntotuotannon.

Nollakorkojen aikaan kalliin asunnon pystyi ostamaan pienellä alkupääomalla, ja asumiskulut pysyivät silti kohtuullisina, vaikka tonttikin oli velaksi. Taloyhtiölainan lyhennysvapaat vielä kirittivät kauppaa. Korkojen nousu on rajannut pieneksi niiden ostajien määrän, jotka pystyvät ostamaan uusia asuntoja.

Kuvaava esimerkki on Espoon Laurinlahdessa myynnissä oleva 83,5 neliön suuruinen kerrostaloasunto. Kun kesäkuussa valmistuvan kohteen taloyhtiölainan lyhennysvapaa loppuu noin kolmen vuoden päästä, vastikkeet ovat nykytiedoilla yhteensä 4114,55 euroa kuukaudessa. Mukana on tonttirahaston omistaman tontin vastike. Onko ihme, että kauppa ei käy?

Asuntojen hintojen ja ostajan maksukyvyn pitää kohdata ennen kuin uusien asuntojen kauppa ja rakentaminen lähtevät kunnolla vauhtiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kommentti: Rakennuslehden laskelma paljastaa uhkaavan ongelman, jota ei hyytyneen asuntokaupan tilanteessa uskoisi”

  1. Mikäli suunnittelee ostavansa asunnon nykytrendin mukaan muodostetusta kerrostaloyhtiöstä, niin kannattaa tosiaankin selvittää huolellisesti, että millä tavalla yhtiö on muodostettu. Jos esim. tontti on sijoitusrahaston omistamaa vuokramaata lyhyellä sopimuksella ja autopaikat ovat ulkopuolisille/sijoittajille myytyjä osakkeita, saattaa asumisen kokonaiskulut kohota josain vaiheessa niin kalliiksi ettei semmoisessa ole mielekästä asua.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat