Kokeile kuukausi maksutta

Uusi sopimus tukee remontteja – ”Tuntuva merkitys taloyhtiöiden vihreän siirtymän loikkaan”

Lainaohjelma helpottaa taloyhtiöitä esimerkiksi energiaremonteissa.

Maalämpökaivon porausta Lohjan Virkkalassa. Kuva: Milla von Konow
Kuuntele juttu

Euroopan investointirahasto EIR on solminut kahdeksan suomalaisen pankin ja rahalaitoksen kanssa sopimukset, joiden tarkoituksena on tukea pieniä ja keskisuuria yrityksiä sekä ja asunto-osakeyhtiöitä.

Sopimukset mahdollistavat noin miljardin euron lainarahoituksen hankkeille, jotka edistävät Suomen ilmastotavoitteita ja ympäristökestävyyttä.

”Tällä on tuntuva merkitys suomalaisten taloyhtiöiden vihreän siirtymän loikkaan. Korjausrakentamiselle, energiatehokkuudelle ja esimerkiksi latausasemille on kasvava tarve. Tämä on uudentyyppinen mahdollisuus ja väline vauhdittaa taloyhtiöiden remontteja”, kertoi ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen infotilaisuudessa.

Takausten myötä kumppanuuspankit voivat tarjota muun muassa maalämpöön siirryttäessä parempia rahoitusehtoja, kuten alhaisempia korkoja.

Käytössä olevien EIR-takausten ansiosta pankit voivat lisäksi tarjota muun muassa pidempiä laina-aikoja ja pienempiä vakuusvaatimuksia. Sopimus hyödyttää start-up-yrityksiä, joilla olisi voinut olla vaikeuksia löytää rahoitusta investoinneilleen, sekä tukea asunto-osakeyhtiöitä tarvittavien energiatehokkuusremonttien rahoittamisessa. Takaus voi enimmillään kattaa 70-80 prosenttia kunkin lainan määrästä.

EIR on solminut sopimukset seuraavien pankkien tai rahalaitosten kanssa: Aktia, Danske Bank, Finnvera, Nordea, OmaSp, OP Ryhmä, POP Pankki ja Ålandsbanken. InvestEU:n kestävyystakauksen ansiosta nämä kumppanuuspankit voivat kasvattaa tukeaan Suomen talouden vihreälle ja kestävälle siirtymälle ja rahoittaa tuensaajien ympäristöystävällisiä, vihreitä ja osallistavia investointeja.

”Uusi miljardin euron rahoitusmahdollisuus on erittäin tervetullut lisä markkinoille. Kestävyystakauslaina kannustaa pk-yrityksiä ja taloyhtiöitä investoimaan esimerkiksi rakennusten energiatehokkuuteen ja puhtaaseen energiaan. Toivon, että lainatakaus vauhdittaa investointeja kiinteistö- ja rakennusalalla, kun vaikea suhdannetilanne on hiljentänyt uudis- ja korjausrakentamista ja rakennusten energiatehokkuusdirektiivi tuo mukanaan uusia vaatimuksia”, sanoo Mykkänen.

EIR:n pääjohtaja Marjut Falkstedtin mukaan sopimukset parantavat rahoituksen saatavuutta, minkä ansiosta yritykset voivat tavoitella kasvua ja samalla edistää vihreämpää tulevaisuutta.

Kestävyystakaukset toteutetaan Euroopan komission InvestEU-ohjelman tuella, jonka tavoitteena on mahdollistaa yli 372 miljardin euron lisäinvestoinnit EU:n poliittisiin prioriteetteihin vuosina 2021–2027, mukaan lukien vihreä ja digitaalinen siirtymä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Uusi sopimus tukee remontteja – ”Tuntuva merkitys taloyhtiöiden vihreän siirtymän loikkaan””

  1. Mikä tällaisessa tukiriippuvuudessa on lopullinen totuus?
    Ainakin hinnat ovat nousseet reilusti viime vuosina ja rakentaminen ylikuumentui, näin olen kokenut.

    Eikö tosiaan energiatehokkuushanke ole järkevä ilman tukea, vai onko rakennuttaja vain opetettu tietämään, että kannattaa odottaa ilmaista rahaa ja toimia vasta sitten.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat