Asumisoikeuskauppa on hyvä uutinen

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Asuntosäätiö kertoi tänään, että se ostaa Suomen Asumisoikeus Oy:n VVO:lta ja Satolta. Kauppa on hyvä uutinen, sillä entisten omistajiensa käsissä tämä alallaan Suomen suurin yhtiö on ollut jo toistakymmentä vuotta paitsiossa.

Asumisoikeudesta puolet omistanut Sato on estänyt tuotannon, ja 2000-luvun alun jälkeen yhtiö onkin rakennuttanut vain yhden kohteen.

Nyt tehty kauppa pakottaa ympäristöministeriön ja asuntoministeri Pia Viitasen arvioimaan, onko niiden tekemät asuntopoliittiset linjaukset oikeita. Ara säätelee Viitasen ja YM:n käskystä asumisoikeustuotantoa vertaamalla sitä normaalin vuokratuotannon määrään. Asumisoikeusasuntojen rakentamiseen osoitetaan korkotukilainoitusta korkeintaan saman verran kuin mitä kyseisessä kunnassa rakennetaan normaaleja vuokra-asuntoja. Rakennuslehden selvityksen mukaan tämä sääntely lähes estää asumisoikeustuotannon Helsingin seudun kehyskunnissa.

Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen haluaa rakennuttaa uuden hankintansa myötä tuntuvasti lisää uusia asumisoikeusasuntoja. Myös TA-Yhtymällä on jonossa hankkeita odottamassa, että valtiovalta höllentäisi asumisoikeustuotannon sääntelyä. Onkin mielenkiintoista nähdä, onko asuntopoliitikoilla kanttia jättää tämä asuntorakentamisen lisäämismahdollisuus käyttämättä. Moni asumisoikeuden ostaja asuu Ara-vuokra-asunnossa, joten asumisoikeustuotanto vapauttaa osaltaan vuokra-asuntoja uusien tulijoiden tarpeisiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Asumisoikeuskauppa on hyvä uutinen”

Jätä kommentti