Kokeile kuukausi maksutta

Asuntohintojen kipukynnys käsillä

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Uusien asuntojen markkinoilla eletään taitekohtaa. Tähän saakka myymättömät valmiit asunnot ovat kerääntyneet varastoon maakunnissa ja pääkaupunkiseudun vilkas asuntotuotanto on käynyt hyvin kaupaksi. Nyt Suomen ydinalueella kaupitellaan jo joka kuudetta asuntoa valmiina.

Valmiiden asuntojen myyntivaraston kasvua ei voi ohittaa olankohautuksella, vaikka niiden määrä onkin vielä vain murto-osa lamavuosien lukemista. Rakennusteollisuus RT kertoi vajaat neljä viikkoa sitten, että sen jäsenyrityksillä on myymättömiä valmiita asuntoja 1 380 kappaletta. Kokonaisluku on kuitenkin selvästi suurempi, sillä RT:n luvuista puuttuvat rakennuttajat ja villit rakentajat. Niiden osuus asuntorakentamisesta on lähes 40 prosenttia. Pienet rakentajat kiihdyttävät tyypillisesti tuotantoaan silloin, kun vakiintuneet toimijat jo nostavat jalkaansa kaasupolkimelta.

Rakennuslehden markkinakatsauksen mukaan pääkaupunkiseudun ulkopuolisilla kahdeksalla markkina-alueella oli tammikuussa noin 1 200 valmista myymätöntä asuntoa. Tarkastelun ulkopuolella on esimerkiksi Tampereen markkina-alue. Pääkaupunkiseudun lukema on lähes 600 asuntoa. Voikin arvioida, että myymättömiä valmiita asuntoja on jo 2 500-3 000.

Asuntokaupan hiljenemisen taustalla ovat keskustelut Yhdysvaltain asuntokriisistä ja taantumapelot. Tärkein syy saattaa kuitenkin olla, että kansalaisten ostokyvyn raja on tullut vastaan. Kuulostaa tähtitieteelliseltä, että Helsingissä sijaitsevan uuden vapaarahoitteisen asunnon keskimääräinen neliöhinta on 4 700 euroa. Se olisi lähes 28 000 markkaa.

Rakennusteollisuuden, rakennuttajien ja asuntopolitiikan päättäjien pitäisi yhdessä löytää keinoja asuntotuotannon kustannusten alentamiseksi. Muuten julkilausumat Helsingin seudun asuntotuotannon kasvattamisesta saa laittaa paperinkeräykseen. Vuokra-asuntorakentaminenkaan ei oleellisesti lisäänny, jos vuokrat nousevat kohtuuttomiksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntohintojen kipukynnys käsillä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Mikko Kortelainenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/mikko-kortelainen/