Kokeile kuukausi maksutta

Heja, heja!

Tietoa kirjoittajasta Jaana Ahti-Virtanen
Tuottaja, talotekniikka, jaana.ahti-virtanen@rakennuslehti.fi, Twitter: @J_AhtiVirtanen
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Terveisiä Nordbygg-messuilta. Ruotsin talouden reipas nousu näkyi; 900 näytteilleasettajalla oli uusia tuotteita ja ratkaisuja paljon yli kaikesta kiinnostuneen kävijän omaksumiskyvyn.

Talotekniikkahallin neljä käytetyintä sanaa olivat energiatehokkuus (puuh, tietenkin), mukavuus, äly ja holistisuus. Tiloista rakennetaan tai korjataan energiaa säästäviä, ja kiinteistöautomaatio pitää huolta, että modernilla talotekniikalla luotu sisäympäristö pysyy kunnossa ja tarpeenmukaisena. Asuminen on mahdollista myös remonttien aikana, ja rakentaminen ja tarvittavan talotekniikan asentaminen on työntekijän kannalta mukavaa.

Näillä spekseillä on luotu tuotteita, menetelmiä ja järjestelmiä, joilla voidaan korjata Ruotsin miljoona vuokra-asuntoa, jotka rakennettiin 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa. Juuri niihin taloihin on suunniteltu esimerkiksi huoneistokohtainen ilmanvaihto, jossa ilmanvaihtokone lämmöntalteenottoineen on porraskäytävän katossa ja asuntoon sisään tulee ilmanjako- ja poistoputkisto, jonka asentaminen vie vain yhden työpäivän. Jotain hyvin hienoa ja ruotsalaista on siinä, että otetaan paras teknologia käyttöön, kun korjataan tavallisten ihmisten tavallisia vuokra-asuntoja tavallisissa betonilähiöissä. Tuotekehityksessä syntyneille innovaatioille löytyy sitten varmasti kohteita muualtakin ja muista maista.

Nordbyggin näytteilleasettajien joukossa oli parikymmentä suomalaisyritystä. Ruotsin-kortti kannattaa ehdottomasti katsoa; suomalaisilla rakennusalan yrityksillä on annettavaa. Läpimurtoon tarvitaan paitsi hyviä tuotteita myös ruotsalaisen markkinan ja toimintakulttuurin tuntemista. Ja kun se holistisuus on oikeasti järkevää ja energiaa säästävää, täältä voitaisiin lähteä porukalla korjaamaan niitä miljoonaa asuntoa. Tarjotaan suomalaiskonsortiota, jolla ruotsalaiskuntien vuokra-asuntoyhtiöt saavat kerralla hyvin aikataulutetun ja kohteeseen parhaiten sopivan putki-, ilmanvaihto- ja julkisivuremontin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Heja, heja!”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Jaana Ahti-Virtanenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/jaana-ahtivirtanen/