Hintavaa on, mutta kaupaksi käy

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennuslehden tuoreen hintaselvityksen mukaan uusi kerrostaloasunto maksaa Helsingissä sääntelemättömässä kohteessa keskimäärin 8097 euroa neliöltä. 20 neliön yksiö maksaa siis rapiat 160000 euroa. Jos lainaa saisi ja ottaisi koko summan 15 vuoden maksuajalla, kuukausittain maksettavaa kertyisi tonnin verran nykykoroilla. Lisäksi päälle tietysti vastikkeet.

Kun suomalaisten palkansaajien bruttokeskiansio on vajaat 3500 euroa kuussa, kovin moni keskiansiolainen ei kykene Helsingistä ostamaan edes pientä yksiötä. Se on sääli pääkaupunkiseudun ja Suomen kannalta. Kun Suomenkin menestys perustuu yhä enemmän vireiden ja kansainvälisessä kilpailussa pärjäävien kaupunkialueiden elinvoimaisuuteen, uusien asukkaiden ja työntekijöiden saaminen on olennaisen tärkeää.

Suuri este maassamuutolle on asumisen hintojen jyrkkä jakautuminen. 160000 eurolla on aikanaan saanut rakennettua melkoisen kartanon maaseudulle, mutta nykymarkkinoilla se voi käytännössä olla myyntimielessä lähes arvoton. Silloin siirtyminen kalliiseen ja pieneen asuntoon pääkaupunkiseudulle tai muihin isoihin kaupunkeihin ei muuttajan näkökulmasta ole järkevää.

Helsingin hinnoissa korostuu nyt asuntojen rakentaminen kiinnostaville paikoille esimerkiksi Kalasatamaan ja Jätkäsaareen. Rakennuttajien ja rakennusyhtiöiden näkökulmasta hinnat ovat kohdallaan niin kauan kuin kauppa käy. Huoli on ennemminkin rahoittajien, kaupunkien ja veronmaksajien. Ymmärtävätkö ostajat taloyhtiölainojen ja tonttirahastojen maailmassa, mikä on todellinen kustannus asunnosta? Kaupunkien puolestaan kannattaa pinnistellä kaikin tavoin kohtuuhintaisten asuntojen saamiseksi. Näillekin kohteille löytyy rakentajat.

Nykymenolla lopulta kaikki veronmaksajat saavat osallistua kalliiseen asumiseen asumisen tukien maksajina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hintavaa on, mutta kaupaksi käy”

Vastaa