Hyvät ajat siivittävät kohti muutosta

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusalan syksy näyttää hyvältä, ellei jopa erinomaiselta. Korona-ajan vaikutukset rakentamiseen jäivät yllättävänkin vähäisiksi, ja nyt rakentamisen tahti näyttää kiihtyvän samalla, kun rokotuksien määrästä kertovat käyrät nousevat vauhdikkaasti ylöspäin.

Vielä keväällä esimerkiksi Rakennusteollisuus RT ennusti rakentamiseen varovaisesti kahden prosentin laskua tälle vuodelle ja Forecon 3–4 prosentin miinusta.

Rakennuslehden tähän lehteen kokoamien näkemysten perusteella toinen vuosipuolisko on niin vilkas, että eri toimijat nostavat syksyn aikana ennusteitaan miinukselta kasvun puolelle.

Hyvä suhdannetilanne kertoo, että kysyntää esimerkiksi asuntorakentamiselle on edelleen runsaasti. Samalla se osoittaa, että rakennusala on onnistunut toimimaan vaikeissa koronaolosuhteissa mallikkaasti. Hankkeita on saatu eteenpäin, ja työmaat pyörivät pääsääntöisesti hyvin. Samoin yritykset ovat pystyneet suuntaamaan resurssejaan aloille ja alueille, joissa rakentaminen vetää. Hatunnosto koko ketjulle hyvästä suorituksesta!

Kuuma suhdannetilanne on näkynyt esimerkiksi kustannusten rapsakkaana nousuna, joka kuitenkin johtuu pitkälti kansainvälisestä elvytyksestä ja kysynnästä. Ilmeisesti kiivain nousutahti on nyt jo ohitse, ja ensi vuodeksi ennustettu rakentamisen tasaantuminen hillitsisi todennäköisesti tilannetta niin, että suhdanne ei ylikuumene.

Rakennusalalla on takanaan mainiot viime vuodet ja perinteistä laskusuhdannetta ei ole kuulunut, vaikka sitä onkin povattu säännöllisesti.

Aiemmin heikot vuodet ovat pakottaneet alan yritykset muutokseen, mutta nyt muutostyötä on tehty koronan vuoksi vaikeissa, mutta liiketoiminnallisesti varsin hyvissä olosuhteissa. Moni yritys on muuttanut muotoaan, karsinut rönsyjään ja keskittynyt ydinalueisiinsa. Samoin monet johtoryhmät ovat muuttuneet reippaasti viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Mielenkiintoista on nähdä, mihin suuntaan yhtiöt ponnistavat, kun korona-ajasta kunnolla päästään. Pohjatyö digiajan rakentamiseen on tehty – lähivuodet osoittavat, kuka siinä on onnistunut parhaiten.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hyvät ajat siivittävät kohti muutosta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat