Ilmastonmuutos pakottaa jättiloikkaan

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Jos suomalaiset sattumalta intoutuvat keskustelemaan puolitutun kanssa, sää on se yleisin aihe. Tänä talvena tästä puheenaiheesta ei ole ollut pulaa. Lämmin sää Etelä-Suomessa hämmästyttää ja hämmentää – samaan aikaan Pohjois-Suomessa paukkuvat pakkaset.

Takavuosina tavattiin sanoa, että sääilmiöt mahtuvat normaaliin vaihteluväliin. Nyt tätä kuulee vähemmän. Useimpien mielestä ilmastonmuutos on totta ja jotain pitää tehdä – nopeasti.

Rakentamiseen ja rakennuksiin ilmastonmuutoksella on merkittävä vaikutus. Samaan aikaan on sekä varauduttava muuttuneisiin olosuhteisiin että oltava mukana ratkaisemassa ongelmaa.

Kun vuoden vallitseva säätyyppi on jatkuva syksy, esimerkiksi viistosateiden aiheuttama rasitus julkisivuihin on kasvanut roimasti. Lämmin ja kostea sää ilman kuivia jaksoja rasittaa monilla muillakin tavoilla rakennuksia ja infrastruktuuria. Tarvitaan siis uudenlaisia ratkaisuja uudenlaisiin olosuhteisiin. Niiden kehittämisessä rakennusalalla on paljon mahdollisuuksia.

Innovaatioita kaivataan myös ilmastonmuutoksen torjuntaan. Vähähiilisyys ja kiertotalous ovat tällä hetkellä kaikkien rakentamisen tulevaisuutta pohtivien mielessä – niin lainsäätäjien kuin käytännön toteuttajienkin.

Paljon uutta on jo teossa. Esimerkiksi betonivalmistajat ovat alkaneet Suomessa kompensoida päästöjään hiilinieluja hankkimalla. Toisaalta monet startupit kehittelevät esimerkiksi teollisuuden sivuvirroista sementin korvaajia ja samalla päästöjen vähentämistä.

Jokainen askel vie eteenpäin, mutta jättiloikkaa ei vielä ole näköpiirissä. Rakentaminen on suurten mittasuhteiden toimintaa, ja todennäköisesti vain uusilla keksinnöillä ja tuotteilla saadaan riittävän merkittäviä vaikutuksia. Uusia ideoita kannattaa nyt metsästää ja tukea.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Ilmastonmuutos pakottaa jättiloikkaan”

  1. Onko tämänkin lehden toitotettava tätä ilmastosyyllistämisen ilosanomaa. Tuli jo selväksi vähemmästäkin uusi keinota kupata lisää veroja ja maksuja

  2. Komeen näkönen igorin kivihiilipaatti oli tänään sörkän laiturissa , olikohan ekohiiltä, eettisesti kuokittu , ekoluolista, käyttämällä sertifioituja menetelmiä, tiukan valvoman elimen alla, ja varmaan oli satamassakin äsken tiukan analyysit lastista että läpäsi kaikki standardit ja raekoko määritelmät, henkilökunnalla kaikki lakiasiat ja oikeudet viimesen päälle ja vähän ylikin ja paatti ihan viimestä huutoo, kaikkillla varotus ja ennaltaehkästävillä it vehkeillä, ainakin mä luulen niin, moottorina uusinta uutta nesteen eko diiseliä ja pakokaasut suodatettiin 5 kertaan ennen kuin miehistö hengitti niitä. ei siis ihme että sähkö maksaa kun nämä hommat maksaa kun niitä ylläpidetään viimesen päälle.
    ton kaukolämmön takia piti vissiin olla kaikki tehtaat täyshuudolla, tulikohan sähköä jo ihan liiaksi asti, kun toi hukkalämpö oli päätavote ,kaukolämpöputkiin että noi vuokratorpat saa tuulettaa asuntonsa .

  3. Hei Tapio. Laskennallisten nielujen hankkiminen ei tee päästöistä päästötöntä.

  4. Kiitos palautteesta! Kyse tosiaan on kompensoinnista, kuten tuossa pääkirjoituksessa kirjoitinkin. t. Tapio

Vastaa