Innovaatiot vaativat koko ketjun yhteistyötä

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusalaa on usein moitittu tehottomaksi ja epäinnovatiiviseksi. Tuottavuuskehitys laahaa muiden toimialojen perässä, ja laatuongelmia ruoditaan julkisuudessa vuodesta toiseen.

Kehitystä kyllä tapahtuu alalla, mutta silti kokonaisuudessa on vielä työsarkaa. Varsinkin yhteistyö koko rakentamisen ketjussa voisi avata uusia mahdollisuuksia. Edelleen esimerkiksi urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden yhteistyö tuoteteollisuuden toimittajien kanssa on vähäistä.

Muutama vuosi sitten tarkastettu Rami Sariolan väitöskirja osoitti, että pääurakoitsijat ja suunnittelutoimistot kyllä tiedostavat toimittajayhteistyön tarjoamat mahdollisuudet, mutta ne eivät kuitenkaan hyödynnä toimittajien tietotaitoa riittävästi suunnitteluvaiheessa.

Toimittajien toiminta on tuotekeskeistä ja rakentajien projektikeskeistä. Tehdasolosuhteissa valmistettavia tuotteita voidaan tutkia ja kehittää pitkäjänteisesti, mutta rakentamisessa jokainen projekti on usein omanlaisensa hanke. Näiden kahden maailman yhdistäminen ei ole ollut helppoa.

Innovaatiot vaativat yleensä useiden osapuolten luottamuksellista kehitysyhteistyötä, jossa huomioidaan eri näkökulmat ja käytetään toimijoiden tietotaitoa. Sariola arvioi, että tällainen toimintamalli ei ole rakennusalalle kuitenkaan tyypillinen, sillä pääurakoitsijoiden, toimittajien ja suunnittelijoiden välille ei ole useinkaan syntynyt pitkäjänteistä ja luottamuksellista kehitysyhteistyötä.

Allianssi- ja muut yhteistoiminnalliset mallit ovat lisänneet – ja myös pakottaneet – rakentamisen eri osapuolia uudenlaiseen yhteistyöhön. Se on varmasti yksi avain tehokkuuden ja laadun lisäämiseen. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunta vaatii juuri tällä hetkellä innovaatioita ja uudenlaisten tuotteiden kehittämistä. Nyt olisikin oivallinen aika lisätä myös suunnittelijoiden, rakentajien ja tuotteiden tekijöiden yhteistyötä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 11 kertaa

11 vastausta artikkeliin “Innovaatiot vaativat koko ketjun yhteistyötä”

 1. Rakennusala tulee uudistumaan kunhan 70-90 luvulla oppinsa saaneet hankkijat poistuvat työmarkkinoilta. Ihan sama mitä kehität ja kuinka parannat tuotteita ja tuottavuutta kun hankintapäätökset tehdään perusteella €/kg tai €/m2. Asiakaspalvelu, virheettömyys, nopeus tai tuotteen laatu ovat merkityksettömiä, kunhan vain saadaan hankintahinta painettua alhaiseksi. Alhainen sisäänmyyntihinta koitetaan sitten kairata paremmaksi keksimällä lisätöiden lisätöitä kaikesta mahdollisesta.

 2. Tapsa, lopeta tuo rakennusalan ilmastonmuutoksesta jauhaminen. Todelliset alan ongelmat ovat muualla. Anna politiikkojen jauhaa tyhjästä, samalla kun itse puuhailevat ja hyväksikäyttävät ilmastoa, pysytään me täällä asiassa.

  1. >ilmastonmuutoksesta jauhaminen

   Ei se lopeta, vihermonomaanikko kun näköjään on.

 3. RTS-ympäristöluokituksessa haetaan innovaatiopisteitä koko ajan enemmän. Perusteena on innovaation skaalautuvuus, uutuus, vaikuttavuus ja osuvuus kriteeristön aihealueeseen. Mm. seuraavia innovaatioita on haettu:
  Kattopihojen käyttö opetustiloina,
  Jatkuva paine-erojen mittaus,
  Betonikohteen rakentaminen sääsuojan alla,
  Human Centric Lighting (käyttäjälähtöinen valaistus / värilämpötilan säädettävyys)
  Energiaratkaisun palvelumalli, jossa energiayhtiö tuottaa kiinteistölle kaiken sen tarvitseman lämmön ja jäähdytyksen (vähintään kolme lähdettä esim. aurinkosähkö, maalämpö, kaukolämpö ja kaukokylmä)
  Lisätietoa cer.rts.fi

  1. Yksikään noista ei ole innovaatio. Innovaatioilla tarkoitetaan uuden keksimistä. Nuo ovat kaikki vanhoja ideoita tai tekniikoita. Ei esimerkiksi viherkaton käyttäminen vessana ole mikään innovaatio.

 4. Kun päästään laasteilla läträämisestä, innovaatioiden määrä räjähtää pilviin.

 5. Ympäristöministeriön voimassaolevat määräykset ja ohjeet ovat sivumääräisesti yli 10000 sivua. Rakennusalalla ei siis löydy ketään hallitsemaan kokonaisuuttia. Rakennusalalla on raskas byrokratia, joka vaikeuttaa tuottavuuskehitystä parempaan.

 6. Haihattelevat arkkitehdit ja vastuuttomasta rimanalittamisesta ja vetkuttelusta taidetta tehneet urakoitsijat ovat turmelleet rakentamisen kulttuurin täysin. Kukaan täysijärkinen ei vapaasta tahdostaan halua olla tällaisessa mukana.

 7. ”Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunta”

  Tapsa se ei näköjään osaa kirjoittaa yhtäkään juttua ilman tyhjänpäiväistä ilmastonmuutosliturgiaa. Ei ole koskaan tullut mieleen, että jatkuva pakkotoisto tuottaa useimmiten päinvastaisen reaktion kuin mitä on haluttu?

  1. Tämä on sitä laumatyhmyyttä. Hävettää rakennusalan puolesta.

   Milloin siirrytään keskustelemaan faktoilla ja oikeilla argumenteilla tästä niin kuuluisasta ilmastonmuutoksesta.

   Robotit ei tullutkaan, mutta ei se mitään keksitään seuraava aihe…. ja niin sitä taas tyhmää laumaa viedään.

   Väki niiaa puhalluksen vuoksi ilmaisesta lounaasta, se on säälittävää.

 8. Rakennustyömaan hävikki on valtaisa, kaikille pientalorakentajille pitäisi olla esteetön pääsy noutamaan uusia rakennuslevyjä, peltikanavia ja villoja sekä lautaa ja polttopuuta, miltä tahansa työmaalta.

Jätä kommentti