Kauheasta vuodesta tulikin hyvä

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Annus horribilis eli kauhea vuosi. Näin kuvasi kuningatar Elisabet II kuuluisassa puheessaan 1990-luvun alussa mennyttä vuotta, jolloin brittihovissa kaikki oli mennyt tavalla tai toisella pieleen.

Kulunut vuosi 2020 on ollut monella tavalla globaalisti annus horribilis – tietysti koronasta johtuen. Suomessa yhteiskunta on maaliskuusta lähtien ollut enemmän tai vähemmän poikkeustilanteessa. Eikä loppua vielä valitettavasti näy, vaikka rokotteiden tulo antaakin toivoa paremmasta ja normaalimmasta.

Rakentamiselle kulunut vuosi on ollut erikoinen ja vaikeakin, mutta ei varsinainen kauhun vuosi. Vielä alkuvuonna koronan pelättiin pysäyttävän rakennustyömaita ja suhdannesukelluksen leikkaavan rakentamista roimasti. Näin ei onneksi käynyt.

Rakennusala voi olla tyytyväinen ripeään toimintaansa: käytännöt on saatu siirrettyä nopeasti korona-aikaan sopiviksi, ja monissa tapauksissa uudet toimintatavat hyödyttävät varmasti myös normaalina aikana – mitä se sitten jatkossa onkaan. Monissa yrityksissä on tehty jopa ennätysliikevaihtoja ja -tuloksia kriisin keskellä. Rakentamisen pyörät pyörivät.

Vuoden 2020 osalta rakennusala voi siis hengähtää. Koronaiskun odottelussa on siirrytty vuoden mittaan kuukausi kuukaudelta eteenpäin. Epävarmuus kuitenkin jatkuu. Vuodelle 2021 on jo ennakoitu laskevaa suhdannetta, ja se voi hyvinkin toteutua, jos kriisi pitkittyy. Vastuulliset rakennusalan toimijat jatkavat nyt koronavarovaisuutta toiminnassaan ja varautuvat myös mahdollisiin niukempiin aikoihin.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kauheasta vuodesta tulikin hyvä”

Jätä kommentti