Kokeile kuukausi maksutta

Kesä ei muuttanut suuntaa paremmaksi

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakentamisen suhdanteessa on usein kesäisin tapahtunut käänne joko parempaan tai huonompaan. Keväiset odotukset ovat joko täyttyneet tai osoittautuneet turhiksi toiveiksi lomakauden päätyttyä ja arjen alkaessa.

Tänä kesänä varsinaista käännettä ei näytä tapahtuneen. Keväiset odotukset paremmasta syksystä eivät näytä toteutuvan, mutta toisaalta suurta notkahdustakaan ei ole näköpiirissä. Rakentaminen jatkaa samaa alamäkeä, jossa on luisuttu jo pidempään. Tuoreet pörssiyhtiöiden osavuosikatsaukset vahvistavat tätä.

Tuttua on jo asuntorakentamisen raju jarrutus ja uusien gryndihankkeiden todella pieni määrä. Toimitila- ja infrarakentamisessa tilanne on ollut parempi, mutta kokonaisuutena rakentaminen vähenee tänä vuonna.

Odotukset suhdannekäänteestä lykättiin ensin keväästä ja kesästä syksyyn, ja nyt odotukset suuremmasta elpymisestä ovat todennäköisiä aikaisintaan ensi vuonna.

Vaikka suhdannealamäki näyttää samalta kuin menneenä keväänä, toivon pilkahduksiakin on.

Rakennusinvestoinneille ja kuluttajien sekä sijoittajien ostohaluille olennainen inflaation ja korkojen nousu näyttäisi tasoittuvan. Keskuspankit puhuvat jo maltillisemmin tulevasta koronnostojen tarpeesta, ja esimerkiksi asuntolainoissa suosittu vuoden euribor on kääntynyt pieneen laskuun nopean ja kovan nousun jälkeen. Vakiintuminen voi houkutella kuluttajia asuntokaupoille ja investoijia ryhtymään taas uusiin hankkeisiin.

Kuluttajien luottamuskin näyttää tasaantuneen – tosin vielä alhaiselle tasolle – ja ennusteet talouden kehityksestä näyttävät nyt myös koko maailmassa paremmilta. Suomessa uusi hallitus suunnittelee esimerkiksi runsaasti infrainvestointeja, mikä lisää rakentamista.

Talous ja taloudellinen toimeliaisuus ovat aina kiinni luottamuksesta ja uskosta tulevaisuuteen. Juuri nyt näyttää siltä, että ongelmista huolimatta valoisampi suhdanne voisi koittaa talven aikana.

Monella rakennusalan yrityksellä hiekka alkaa tiimalasissa kuitenkin loppua, kuten monet konkurssit kertovat. Toivottavasti julkiset toimijat ja edelleen menestyvät yritykset tekevät nyt rohkeita rakentamispäätöksiä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kesä ei muuttanut suuntaa paremmaksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/