Kokeile kuukausi maksutta

Kilpailuista lisää hyvää näkyvyyttä

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Suomalainen arkkitehtuuri ja rakentaminen saivat  taas myönteistä huomiota, kun Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnettiin Kirkkonummen pääkirjastolle, Fyyrille. JKMM Arkkitehtien suunnittelema kirjasto on hieno kokonaisuus, jossa vanha kirjasto on poikkeuksellisesti sijoitettu osaksi uutta rakennusta – trendikästä elinkaariajattelua sekin. Itse rakentaminenkin oli monipolvinen hanke, kun ensimmäinen urakoitsija kaatui konkurssiin ja SRV toteutti hankkeen loppuun. Lopputulos on siis kuitenkin hieno, ja se on kerännyt jo muitakin palkintoja.

Finlandia-palkinnon myöntävä Suomen Arkkitehtiliitto Safa on pyytänyt palkinnon valitsijaksi korkean profiilin suomalaisia eri aloilta. Tänä vuonna valinnan teki filosofi Esa Saarinen. Viime vuosina valitsijoina ovat olleet muun muassa entinen pääministeri Paavo Lipponen, muusikko Paula Vesala ja kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisänen.

Safan esiraati valmistelee Finlandia-ehdokaslistan, mutta kun valitsijana on yksi ihminen, palkinto on tietysti valitsijansa näköinen. Olennaista ei kuitenkaan ole arkkitehtuurin absoluuttinen järjestykseen laittaminen – mikä tietysti olisi mahdotontakin – vaan mielenkiintoisen ja korkeatasoisen arkkitehtuurin esiin nostaminen. Tässä tunnettu valitsija nostaa yleistä kiinnostavuutta omalla persoonallaan. Samalla Arkkitehtuurin Finlandia erottuu muista suunnittelu- ja rakennusalan palkinnoista.

Ylipäätään erilaiset rakennusalan palkinnot tekevät arvokasta työtä alan maineen ja kiinnostavuuden nostamisessa. Mikä onkaan parempaa mainetyötä kuin sykähdyttävien rakennuskohteiden esittely. Rakennuslehti on tässä kilpailujen ketjussa mukana omalla perinteisellä Vuoden työmaa -kilpailulla, joka on parhaillaan kaartumassa loppusuoralle. Ehdokkaita on esitelty syksyn aikana Rakennuslehden sivuilla.

Jo tässä vaiheessa kiitokset kaikille ehdokkaille, jotka ovat lähteneet mukaan Vuoden työmaa -kilpailuun. Samoin muidenkin kilpailujen ehdokkaille. On tärkeää, että hankkeita uskalletaan ilmoittaa mukaan erilaisten raatien arvioitaviksi. Ja aina suuri ei ole kauneinta, vaan pienempikin hanke voi olla kiinnostava ja alaa eteenpäin vievä. Omaa työtään kannattaa katsoa arvostavasti ja kertoa siitä muillekin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kilpailuista lisää hyvää näkyvyyttä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat