Lisätuki ei välttämättä käynnistä vuokra-asuntokohteita

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Ennakkotiedot lupailevat muhkeaa elvytyspakettia rakennusalalle. Infrahankkeita on listattu vino pino, korjaamiseen on tulossa rahaa ja ympäristöministeriö esittää vuokra-asuntotuotannon käynnistämiseksi niin sanotun välimallin muokkaamista määräaikaiseksi korkotukijärjestelmäksi. Välimallin vuokrakäyttövelvollisuus lyhennettäisiin 20 vuodesta 10 vuoteen ja kohteille maksettaisiin korkotukea.

Muutoksella kierrettäisiin näppärästi myös yleishyödyllisyyssäännöksiä, joita rakennuttajat ovat syyttäneet tuetun asuntorakentamisen vähäisyydestä. Välimallin tuotantoa ei lasketa Ara-tuotannoksi, joten sitä eivät myöskään koske yleishyödyllisyyden rajoitukset. Silti rakentamista tuettaisiin Ara-tuotannon tapaan korkotuella, valtion takauksella ja mahdollisesti kunnan edullisella tontilla. Rajoitusaika olisi ”ikuisten” rajoitusten sijasta vain kymmenen vuotta. Tosin 3,4 prosentin omavastuukorkoon ei tiettävästi suunnitella pudotusta, vaikka korot ovat tuntuvasti laskeneet.

Elvytysruiske on tarpeen, sillä asuntoaloitusten määrä saattaa pudota selvästi matalammalle tasolle kuin laman pahimpana vuonna 1995. Silloin päästiin sentään 18 300 aloitukseen, kiitos 14 000 Ara-asunnon aloituksen. Ympäristöministeriön kuntakysely osoittaa, että tuetuille asunnoille ei ole enää läheskään samaa tarvetta kuin viime vuosikymmenellä. Kehittämisjohtaja Markku Tahvanainen pitääkin 10 000 Ara-asunnon aloitustavoitetta nykyoloissa epärealistisena.

 

Tukiehdot näyttävät paranevan elvytyspaketin myötä, mutta rahan heikko saatavuus säilyy vuokrakohteiden käynnistymisen pahimpana jarruna. Pankkirahoitus on kriisissä eikä Kuntarahoituskaan sentään pysty kaikkea rahoittamaan, vaikka se pystyykin kasvattamaan volyymiaan valtion pääomaruiskeen myötä. Myös Kuntarahoituksen säännöt rajoittavat lainoitustoiminnan laajentamista. Päättäjien onkin löydettävä nopeat lääkkeet asuntorahoituksen pattitilanteen laukaisemiseen. Muuten asuntoaloitukset jäävät tänä vuonna niin matalalle tasolle, ettei lukemaa viitsi ääneen sanoa. Syytettäisiin vielä laman lietsojaksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lisätuki ei välttämättä käynnistä vuokra-asuntokohteita”

Vastaa