Myös rakentaminen on arvokysymys

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Perehtyminen suurimpien medioiden vaalikoneisiin paljastaa nopeasti, miten paljon rakentamiseen liittyvien teemojen arvioidaan kiinnostavan eduskuntavaaleissa. Ei kovin paljon. Päinvastoin: vaalikoneista saa etsimällä etsiä rakentamiseen tai rakennettuun ympäristöön liittyviä kysymyksiä – eikä niitä valitettavasti löydä.

Mielenkiintoisia ja merkityksellisiä teemoja olisi toki tarjolla vaikka kuinka paljon, kuten esimerkiksi tuore rakennetun omaisuuden tilaa käsittelevä Roti 2019 –raportti kertoo.

Rotin mukaan rakennuskannan ja infrastruktuurin miljardeihin nouseva korjausvelka jatkaa Suomessa paisumistaan. Jotain siis tarttis tehdä ja olisi hyvä, että äänestäjillä olisi käsitys, miten puolueet ja ehdokkaat aikovat toimia tulevalla eduskuntakaudella esimerkiksi näiden peruskysymysten ratkaisemisessa.

Paljon muutakin olisi hyvä tietää: mitä ehdokkaat esimerkiksi ajattelevat käynnissä olevasta maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksesta tai taloyhtiölainojen rajoittamisesta tai sisäilmaongelmien ratkaisemisesta tai ilmastonmuutoksen vaatimista toimenpiteistä rakentamisessa. Listaa voisi jatkaa pitkäänkin.

Rakentamiseen ja rakennettuun ympäristöön liittyvät asiat tuntuvat usein olevan itsestään selviä eivätkä ne herätä suuria tunteita. Puolueiden välillä erojen löytäminen voi olla siksi vaikeaa. Vaalikoneiden kysymyksetkin kertovat, että enemmän eroja näkyy, kun käsitellään esimerkiksi sosiaalipalveluja, maahanmuuttoa, lihansyöntiä, autoilua, avioliittoa tai tuloeroja. Kaikki tärkeitä teemoja, mutta toivottavasti vaalikoneiden kysymykset eivät kerro siitä, että rakentamista pidetään liian tylsänä ja värittömänä. Myös siihen liittyy suuria arvoja. On keskeinen yhteiskunnallinen kysymys, millaisessa rakennetussa ympäristössä haluamme asua ja toimia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Myös rakentaminen on arvokysymys”

Jätä kommentti