Nyt väännetään vuokratuotannon tukiehdoista

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Siitä puhe mistä puute -hokema pätee kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon. Puhetta ja kiihkeitä kannanottoja on riittänyt, mutta konkreettiset toimet antavat odottaa itseään. Oppositiokin keräsi voimansa yhteen, kun keskusta ja perussuomalaiset päättivät tehdä asuntoasioista yhteisen välikysymyksen. Perussuomalaiset on uusi iso toimija, mutta on ihme, jos keskustalle on kypsynyt kahden vuoden oppositiotaipaleen aikana jokin mullistava oivallus asunto-ongelman ratkaisemiseksi.

Hallituksen puolivälitarkastelussa asuntoasiaan tartuttiin vain yleisellä tasolla. Erityisesti kasvukeskuksiin luvattiin kohdistaa laaja asuntopoliittinen toimenpidekokonaisuus, samoin yritetään parantaa pienten ja keskisuurten toimijoiden edellytyksiä kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon rakennuttamiseen. Edellisellä kerralla sanahelinäksi jääneet normitalkootkin vedettiin keinovalikoimaan. Ja asioiden selvittäminen on aina hyvä vaihtoehto, jos ei muuta keksitä. Tällä kertaa luvattiin käynnistää laaja-alainen selvitys koko asumisen ketjuun liittyvistä kysyntä- ja tuotantotuista.

Reilun kahden viikon päästä pidettävässä kehysriihestä on odotettavissa konkreettisia ehdotuksia. Sitä ennen demarit ja kokoomus vääntävät keskenään kättä joukosta toimenpide-ehdotuksia, joista sitten kootaan kummallekin puolueelle kelpaava lista kehysriihessä esiteltäväksi. Ainakin nyt näyttää sille, ettei asuntoministeri Krista Kiuru aio taipua rajoitusaikojen lyhentämisvaatimuksiin ja räätälöidä tukiehtoja VVO:n ja Saton mieleisiksi. Hallituksen tiedotteessakin painotettiin pienten ja keskisuurten toimijoiden edellytyksiä kohtuuhintaisen tuotannon rakennuttamiseen. Kuntien asuntoyhtiöt on varteenotettava suunta, jos asuntotuotantoa halutaan saada nopeasti liikkeelle.

Kiurun uskottavuus vaatii todellisia tuloksia kehysriihestä. Ministerikauden alkumetreillä tehdyt lupaukset vuokrien tuntuvista alennuksista menevät kokemattomuuden piikkiin, mutta nyt kohtuuhintaista asuntotuotantoa on saatava liikkeelle. Tukia ei kannata syytää sijoittajille, mutta pienituloiset kansalaiset tarvitsevat tulotasoonsa istuvia asuntoja.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nyt väännetään vuokratuotannon tukiehdoista”

Vastaa