Kokeile kuukausi maksutta

Ovi kiinni harmaalle taloudelle

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset
Kuuntele juttu

Harmaa talous yrittää päämäärätietoisesti ulottaa lonkeronsa suomalaisille rakennustyömaille. Otollisia kohteita näyttäisivät olevan suuret hankkeet, joissa työskentelee tuhansia työntekijöitä ja satoja yrityksiä. Usein kansallisuuksiakin on kymmeniä.

Viimeksi julkisuudessa on ollut Metsä Fibren biotuotetehtaan rakennustyömaa Kemissä. Viime viikolla Metsä Group tiedotti poliisin tutkivan työmaata, ja sen jälkeen yhtiö purki yhteistyösopimuksen hankkeessa toimineen tšekkitaustaisen Hutni Montazen kanssa.

Metsä Fibre kertoi, että Hutni Montazen palkanmaksulaskenta Suomessa on tehty työehtosopimusten mukaisesti, mutta todellinen palkanmaksu työntekijän kotimaassa ei olekaan perustunut esitettyyn palkkalaskelmaan.

Biotuotetehdas on jättimäinen hanke, jonka rakentaminen on kestänyt parisen vuotta, ja alueella on tuona aikana työskennellyt noin 15000 työntekijää lähes 2000 yrityksestä. Metsä Fibren mukaan työmaalta on jouduttu poistamaan yhteensä 10 yritystä sen vuoksi, etteivät ne ole täyttäneet projektin vaatimuksia huomautuksienkaan jälkeen.

Poliisin ja Metsä Fibren viime viikon toiminta näyttää, että harmaan talouden torjunta toimii – ainakin osittain. Kun uusia tapauksia kuitenkin koko ajan tulee esille, se kertoo, että kokonaan harmaata taloutta ei ole saatu kitkettyä, vaikka paljon takavuosista onkin edistytty.

Kuten yritystoiminnassa muutenkin, toiminta hakeutuu sinne, missä se on mahdollisinta ja tuottaa parhaiten. Harmaan talouden harjoittajat näkevät, että rakentamisessa löytyy edelleen kohtia, joissa laitonta toimintaa voi kokeilla. Sitä ruokkivat esimerkiksi alihankintajärjestelmä ja kansainväliset toimijat, joiden työntekijät eivät tunne suomalaista lainsäädäntöä ja oikeuksia. Torjujilla riittää kirittävää, sillä harmaa talous keksii koko ajan uusia keinoja – kuten keskustelu kevytyrittäjyyden ongelmista paljastaa.

Paras viesti, mitä harmaan talouden harjoittajille voi lähettää, on väärinkäytösten paljastaminen ja kepulikonsteilla pelaavien kiinnijääminen. Kun kokeilijoita koko ajan kuitenkin riittää, pitäisikö rakennusalan pohtia taas uudelleen, miten väärinkäytöksiä tässä ajassa pystytään parhaiten estämään jo ennakolta? Kyse on yleensä hädänalaisten ihmisten hyväksikäytöstä. Siltä ei voi ummistaa silmiään.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ovi kiinni harmaalle taloudelle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/