Katto on tunnetusti rakennuksen keskeinen sääsuoja, mutta tänä päivänä siihen kohdistuu monia muitakin vaatimuksia. Nykyaikaisen katon on oltava tiivis ja kestävä, mutta samalla myös energiatehokas ja paloturvallinen. Lisäksi se voi toimia vaikkapa aurinkovoimalana.
Edellä luetellut kriteerit asettavat kovia vaatimuksia etenkin loivien kattojen alusrakenteille ja lämmöneristeille. Lisähaasteena ovat ilmastonmuutoksen myötä entistä vaihtelevammat sääolot.
Meillä Suomessa yläpohjan eristeenä on käytetty perinteisesti kivi- tai lasivillaa. Markkinoille on kuitenkin viime vuosina tullut haastajia, joista parhaassa myötätuulessa ovat polyuretaanipohjaiset PIR-eristeet.
Monissa Euroopan maissa PIR-eristeet ovat jo selkeitä markkinajohtajia. Esimerkiksi Belgian lämmöneristemarkkinasta niiden osuus on peräti 80 prosenttia.
Meillä Suomessa PIRin osuus on vielä alle 10 prosenttia, mutta suosio kasvaa tasaisesti etenkin yläpohjaratkaisuissa.
Puhtaasti parempi vaihtoehto
Mikä sitten on PIR-eristeiden kasvavan suosion salaisuus?
Ensimmäinen valtti on lämmönjohtavuus, joka on PIR-eristeellä 0,022 W/mK. Se on lähes tuplasti parempi kuin perinteisillä kuitueristeillä.
Tämä heijastuu suoraan myös yläpohjan eristekerroksen paksuuteen, sillä PIR-eristeellä voidaan selvitä kilpailijoihin nähden jopa puolet ohuemmalla eristemäärällä. Tämä tarkoittaa samalla myös parempaa materiaalitehokkuutta ja pienempiä päästöjä sekä tuotannossa että kuljetuksissa.
Kevyiden eristelevyjen käsittely on helppoa ja asennukset sujuvat pienelläkin miehityksellä. Myös nostoja on vähemmän, sillä kevyitä ja ohuita eristelevyjä mahtuu yhteen lastiin enemmän. Varsinainen asennustyö on lyhyiden kiinnikkeiden ansiosta nopeaa ja vaivatonta.
Teknisiin etuihin lukeutuvat myös puristuslujuus ja tiheys. PIR-eristeen puristuslujuus on jopa 150 kilopascalia ja tiheys levyjen umpisoluisen rakenteen ansiosta ainoastaan 30 kg/m3. Tämä takaa vesikatteelle kovan ja painumattoman alustan, jolloin kate toimii optimaalisella tavalla pitäen veden ja kosteuden rakenteen ulkopuolella.
PIR-eristelevyillä on erittäin hyvä mekaaninen kestävyys, mikä sekin helpottaa ja nopeuttaa katolla tehtäviä asennustöitä. Levyt kestävät kävelyä ja pumppukärryjen käyttöä. Ominaisuudesta on merkittävää etua sekä kate- että aurinkopaneeliasennuksissa.
PIR-eristeisiin päätyvällä on myös vapaus valita mikä tahansa vesikateratkaisu. Se voi siis olla perinteinen bitumikate, PVC-kate tai vaikkapa viherkatto.
Paloturvallisuus omaa luokkaa
Moni tulipalo saa alkunsa yläpohjasta, josta se voi levitä ällistyttävän nopeasti eri puolille rakennusta.
PIR-eriste on paloturvallinen vaihtoehto. Kattava polttotestaus materiaali- ja rakennetasolla on osoittanut Recticel-eristeiset kattoratkaisut perinteisiä ratkaisuja paremmaksi. Eriste syttyy todella hitaasti ja palaa senkin jälkeen kituliaasti ja lähinnä hiiltymällä. Eriste on itsestään sammuva.
Kiinteistönomistajalle tämä tarjoaa paitsi turvallisuuden tunnetta myös alempia vakuutusmaksuja.
Meillä Pohjoismaissa hyvän lämmöneristyksen keskeinen tehtävä on pitää kylmä rakennuksen ulkopuolella. Ilmastonmuutoksen ja lämpenevien kesäsäiden myötä hyvälle eristävyydelle on alkanut tulla käyttöä myös kesäisin.
Kesän kuumina hellejaksoina hyvä eriste suojaa rakennusta paahtavalta auringolta. Samalla vähennetään energiaa kuluttavan koneellisen jäähdytyksen tarvetta. Isoissa teollisuustoimitiloissa tämä säästö voi olla kesäkuukausina kymmeniä prosentteja, mikä luonnollisesti pudottaa energiankulutusta ja pienentää oman toiminnan hiilijalanjälkeä.
Edellä on lueteltu pitkä lista faktoja, joiden myötä uskomme PIR-eristeiden markkinaosuuden lähtevän meilläkin reippaaseen kasvuun. Tähän olemme Recticelissä myös valmiita.
Mäntsälän tehtaan tuotantolinjoista yksi keskittyy pelkästään katto- ja julkisivueristeisiin. Modernin tuotantoteknologian ja tehokkaan logistiikan ansiosta pystymme hoitamaan isotkin työkohteet ilman toimitusviiveitä.
Kaupallinen johtaja Ari Tanni, Recticel Insulation Oy
Tekninen neuvoja Antti Viitanen, Recticel Insulation Oy