Rahaa oikeaan aikaan oikeisiin paikkoihin

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Hallituksen koronakevään jättimäinen lisäbudjetti on monella tavalla historiallinen. Elvytyksen massiivisuudesta kertoo sekin, että harvoin valtion budjetin esittelyn jälkeen kaikki yhteiskunnan toimijat kiittelevät riittävistä panoksista omalle alalleen.

Rakennusteollisuus RT:kin antoi kiitettävän arvosanan hallituksen toimille. Hieman ennen lisäbudjettia RT julkisti varsin synkän ennusteen koronatilanteen vaikutuksista rakentamiseen.

Lisäbudjetti antaa valoa alalle, toivottavasti luo näin uskoa ja antaa myös konkreettisesti työtä.

Tähän asti koronan vaikutukset rakentamiseen ovat olleet kohtuullisen vähäisiä verrattuna moniin muihin aloihin, mutta kun rakennushankkeet ovat pitkiä, myös koronavaikutukset tulevat todennäköisesti viiveellä alalle. Siksi hallituksen liikkeellelähtö oli erinomainen uutinen rakentajille.

Hallitus käyttää muun muassa lähes miljardi euroa raideliikenteeseen. Nämä investoinnit tukevat koko rakennusalaa, sillä raideyhteydet parantavat myös talonrakentamisen näkymiä.

Viime viikon uutisissa tärkeää oli myös, että suurimpien kaupunkiseutujen ja valtion pitkään väännettyjä sopimuksia maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) sopimuksista saatiin samalla valmiiksi.

Rakennusalalla on takanaan pitkä nousukausi, jonka aikana monet yritykset ovat kärsineet työvoimapulasta. Monien haluttujen ammattiryhmien palkat ja toisaalta rakentamisen muutkin hinnat ehtivät nousta reippaasti, kuten nousukaudella tapana on.

Koronaelvytys voi luoda tilanteen, jossa ammattilaisista ja resursseista käydään taas kovaa kilpailua. Se olisi yksi merkki vaikean suhdanteen selättämisestä, mutta tärkeää myös on, että elvytys ei keinotekoisesti pidä yllä korkeita hintoja tai jopa nosta niitä. Kiihdyttäminenkin on taitolaji.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rahaa oikeaan aikaan oikeisiin paikkoihin”

Jätä kommentti