Rakennusala ottaa vauhtia digiloikkaan

Tietoa kirjoittajasta Tatu Hauhio
Toimitusjohtaja Cramo Finland oy
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Sanotaan, että rakennusalan digiloikka on vasta vauhdinottovaiheessa. Jos kyse on kolmiloikasta, on ainakin ensimmäinen loikka jo hyvinkin ponnistettu ja lennossa. Älykäs teknologia on otettu apuun, jotta perinteiset ongelmat, kuten aikataulutus ja tavarantoimitusten odottelu saataisiin selätettyä.

Suurin muutos on kuitenkin vielä edessä. Älykkään teknologian käyttöönotto tehostaa työmaiden toimintaa, mutta helpottaa samalla myös päätöksentekoa ja tuo selvää säästöä.

Rakennuskoneisiin ja -laitteisiin liittyvät sovellukset ovat osa digitalisaation läpimurtoa. Tulevaisuudessa myös vuokraus tapahtuu lähes kokonaan sähköisesti. Cramon innovaatiotyö sivuaakin monelta osin digitalisaatiota esimerkiksi IoT:n ja älykkään teknologian hyödyntämisen sekä Big Datan reaaliaikaisen analysoinnin kautta.

Koska muutoksen vauhdissa on pysyttävä mukana, tulee jokaisella alalla olla edelläkävijä, joka ottaa kehitystyön tosissaan ja on valmis satsaamaan siihen niin aikaa kuin taloudellisiakin panoksia. Cramo on alan vanhin yritys Suomessa, ja kehitystyöllä on vankka 65-vuotinen pohja.

Vuokraus- ja asennuspalvelun tehtävä on helpottaa ja tehostaa työskentelyä työmailla. Perinteinen vuokraus onkin siirtymässä laitevuokrauksesta yhä enemmän palvelukokonaisuuksiin, joissa digitalisaation tuomat hyödyt laajentavat ja parantavat asiakasymmärrystä. Strategiamme mukaisesti päämääränämme on alan toiminnan muokkaaminen ja hyvien kokemusten jakaminen.

Hyvä ja innovatiivinen kehitystyö tuo ratkaisut suoraan sorvin äärelle, koska suunnittelijan pöydällä ne eivät lämmitä ketään. Cramolla on kehitystyöhön lähdetty yhdessä asiakkaiden kanssa, koska heidän osallistamisensa kehitystyöhön vie tuotepohjaisen painotuksen kohti arvon tuottamista ja syvempää asiakassuhdetta. Cramolla koko henkilöstö on vahvasti mukana ideoimassa ja toteuttamassa uudenlaisia käytäntöjä.

Olemme toteuttaneet esimerkiksi Peabin kanssa pilotin, jossa työkalujen sijaintia jäljitettiin työmaalla bluetooth-teknologian avulla. Pieneltä tuntuva asia tehosti työskentelyä, kun aikaa ei mennyt työkalujen etsintään. Teknologiaa hyödyntämällä voidaan saada selville sijainnin lisäksi esimerkiksi koneiden ja laitteiden käyttötunnit, käyttöolosuhteet ja käyttäjä.

Tiedon keräämiseen onkin jo tarjolla runsaasti älykästä teknologiaa. Tuoreen yhteistyökumppanin Tuxeran kanssa keskitymme työmaiden datapohjaiseen suunnitteluun, jossa älykäs teknologia saadaan valjastettua paikantamisen lisäksi palvelemaan esimerkiksi laitteiden ennakoivaa huoltoa, joka lisää toiminnan varmuutta ja tuo kustannustehokkuutta.

Cramo Groupissa, jonka osa Cramo Finland on, on alan voimakkaaseen digitalisaatioon vastattu monilla kehityshankkeilla. Norjassa on esimerkiksi jo alkanut 3D-mallinnukseen perustuva rakennusten ja infran suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon liittyvä Building Information Modeling eli BIM, jonka yksi osa-alue on parantaa viestintää työmaalla. Tämä lisää koneidenkin saatavuutta ja käytön tehokkuutta. Malli on tarkoitus ottaa käyttöön myös Suomessa.

Innovatiivinen työskentelykulttuuri vaatii alan ja markkinan tuntemusta sekä ennakkoluulotonta heittäytymistä. Kolmiloikka on kokonaissuoritus, jonka osia ovat lähtö, vauhdinotto, kinkka, toinen loikka ja hyppy. Tämä strategia sopii myös innovointiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusala ottaa vauhtia digiloikkaan”

Vastaa