Kokeile kuukausi maksutta

Sisäilmaongelma? Hutkitaan ensin

Tietoa kirjoittajasta Jaana Ahti-Virtanen
Tuottaja, talotekniikka, jaana.ahti-virtanen@rakennuslehti.fi, Twitter: @J_AhtiVirtanen
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Porvoon Keskuskoulua on remontoitu sisäilmaongelmien vuoksi viime syksystä lähtien. On korjattu,  sitten mitattu sisäilman laatua ja korjattu uudestaan. Valmista pitäisi olla ensi kesänä. Nyt paikalle on kutsuttu sisäilmaselvitysten iskujoukot Finnmap Oy:stä, jotta löytyisi ongelmien syy.

Samassa kaupungissa on toinen koulu, jossa tehtiin pari vuotta sitten miljoonaluokan remontti sisäilmaongelmien vuoksi. Töitä tehtiin huolella alapohjasta vesikattoon. Tiivistettiin rakenteita, uudistettiin ilmanvaihto, vaihdettiin eristeitä ja kalustusta. Silti luovutuspäivän lähestyessä ilmassa oli epävarmuuden väreitä: paljon tehtiin, mutta ihan varmaa ei ollut, mikä oli sisäilmaongelmien syy.

Porvoo ei liene poikkeus kuntien ja muiden rakennuttajien joukossa. Sisäilmaongelmien paikantamiseen ja ongelmien oikeaan korjaamiseen liittyy monia epämääräisyyden hetkiä. Tilojen käyttäjät saavat odotella rusottavine poskineen ja vuotavine silmineen pitkään ennen kuin tapahtuu minkäänlaista liikettä sisäilmanlaadun mittaamiseksi. En tiedä, mitä pitäisi ajatella mittareista ja mittausjärjestelyistä, kun niin usein vastaus on, että sisäilmassa ei ole vikaa, syy raskaisiin päihinne on jossain muualla.

Kun tarpeeksi monta opettajaa jää sisäilmasyistä sairaslomalle ja tarpeeksi monta äitiä ja isää vie adressia kunnan päättäjille, voi sisäilmakorjaushanke päätyä budjettiin ja opetus parakkeihin.

Korjaaminen on kallista, jostain pitää säästää. Kirves irrottaa sisäilmasyiden perusteellisen selvittämisen hankkeesta heti alkumetreillä. Tonneja säästyy, ehkä kymppitonneja, mutta väärästä kohtaa. Jos korjauksessa edetään todennäköisien syiden pohjalta, voidaan joutua palamaan ongelmien ääreen usein ja pitkään.

Ongelmien oikeiden syiden selvittely on herkkää puuhaa. Pyysin erästä sisäilmaongelmien tunnettua ykkösnyrkkiä mukaani korjauskohteeseen arvioimaan, ovatko korjaajat oikeilla jäljillä. Hän kieltäytyi kohteliaasti nauraen ja sanoi, että hänellä on porttikielto moniin paikkoihin. Totuus sattuu?

Jos rakennus on sairastuttava, joku on tehnyt virheen suunnittelussa, urakoinnissa, ylläpidossa tai käytössä. Sormella osoittamista ei pidetä hyvänä, vaikka se näyttäisi suunnan oikea-aikaisiin ja perusteltuihin korjauksiin ja parempiin käytäntöihin jatkossa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sisäilmaongelma? Hutkitaan ensin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Jaana Ahti-Virtanenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/jaana-ahtivirtanen/