Kokeile kuukausi maksutta
Kuuntele juttu

Rakennusalan työmarkkinoilla on tultu pitkä matka Aarno Aitamurron ajoista. Luokkataistelun poterot on luotu umpeen ja RT ja Rakennusliitto hoitavat asioita sopuisasti. Harmaata taloutta parivaljakko on torjunut rinta rinnan. Työnantajajärjestö hillitsee vilunkipeliä luodakseen yrityksille reilut kilpailuolosuhteet, työntekijäpuolen intresseissä on huolehtia työntekijöiden oikeuksista. Työelämän joustoista puhuttaessakin liittojen äänenpainot ovat samansuuntaisia, kumpikin osapuoli korostaa luottamuksen tärkeyttä.

Sapeleita ei ole kalisteltu myöskään tes-neuvotteluissa, joita on käyty tammikuun alkupuolelta lähtien. Rakennusliittohan jättäytyi keskusjärjestöjen syksyllä kasaaman työllisyys- ja kasvusopimuksen ulkopuolelle. Keskeisin syy poisjääntiin näyttää olleen se, että Rakennusliitto haluaisi pitää asioiden sopimisen omissa näpeissään. Pitkässä tupossa ongelmia on vaikeampi tuoda neuvottelupöytään.

Työelämän laatukysymykset ovatkin olleet neuvotteluiden ykkösasioita. Sopuun on jo päästy muun muassa nollasopimuksiin liittyvistä käytännöistä. Työntekijää ei voida laittaa odottamaan puhelimen ääressä, tuleeko viikon työmääräksi nolla vai 40 tuntia. Myös ”pekkaspäiviin” ja sähköiseen kulunvalvontaan liittyvät kysymykset ovat neuvottelupöydässä.

Palkankorotukset ovat tes-neuvotteluissa sivuosassa. Se on ymmärrettävää, sillä tuskinpa työttömyydestä kärsivällä alalla pystytään kovin paljoa ylittämään raamisopimuksen korotuslinjaa.

Tessin pitäisi valmistua perjantaina, mutta mahdollista on, että neuvotteluja jatketaan vielä ensi viikolla. Neuvottelutulos näyttää joka tapauksessa varmalle, joten rakennusmiesten ei kannata kunnostella pilkkivälineitä lakkopäivien varalle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sopuisa työmarkkinakaksikko”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Mikko Kortelainenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/mikko-kortelainen/