Kokeile kuukausi maksutta

Uusi aika punnitsee työpaikkojen tilan

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusalan työmarkkinat ovat mielenkiintoisessa vaiheessa. Ala on kärsinyt kroonisesta työntekijäpulasta, ja varsinkin koulutettuja ammattilaisia on etsitty kissojen ja koirien kanssa. Työntekijöiden kierto työpaikasta toiseen on ollut vilkasta. Osaajien puute on ollut kasvun estekin, mutta nyt sumeat näkymät tuovat todennäköisesti ainakin hetkellisesti varovaisuutta rekrytointeihin.

Työ- ja elinkeinoministeriön keväällä julkaisemassa Ammattibarometrissa rakennusalan työnjohtajat tekivät paluun top-15-listalle. Barometri mittaa kaksi kertaa vuodessa, mistä ammattilaisista on tällä hetkellä eniten pulaa Suomessa. Joitakin vuosia sitten rakennusalan ammatit keikkuivat top-listauksen kärkisijoilla, mutta korona-aika muutti tilannetta. Viimeksi työnjohtajat olivat top-15-listalla keväällä 2019 eli ennen koronan alkua.

Kun kuuntelee rakennusalan kommentteja tulevasta syksystä ja ensi vuodesta, niitä leimaa varovaisuus ja epävarmuus. Eikä ihme. Hintojen roima kallistuminen, Venäjän hyökkäyssodan tuoma epävarmuus, korkojen nousu, kuluttajien ennätyksellisen alhaiset talousodotukset. Uhkakuvia on nyt paljon. Viime vuosina tulevaisuus on näyttänyt moneen otteeseen heikolta, mutta näkymät ovat aina kirkastuneet ja rakentamisen suhdanteen yleiskuva on pysynyt hyvänä.

Alkavana syksynä monessa yrityksessä joudutaan pohtimaan, miten paljon rakentamista on ja kuinka paljon väkeä sitä toteuttamaan tarvitaan. Hyvässä kunnossa olevat yritykset pystyvät varmasti pitämään osaajistaan kiinni, vaikka näkymä näyttää hieman heikommalta. Kannattavuuden kanssa taistelevat joutuvat puolestaan tekemään todennäköisesti nopeammin rankempia päätöksiä.

On helppo ennustaa, että ne yritykset, jotka selviävät sumeiden aikojen läpi ilman suuria manööverejä, ovat parhaassa iskussa voittamaan uusia töitä, kun näkymät selkenevät.

Jos ajat kovenevat, se on näytönpaikka niin yrityksille kuin työntekijöillekin. Yritykset näyttävät, kuinka ne kohtelevat työntekijöitä heikompina aikoina, ja työntekijät osoittavat, mikä arvo heillä on yrityksille ja mitä he tuovat työyhteisöön. Rooleja joudutaan hakemaan kokonaan uudessa tilanteessa, sillä korona ja etätyöt ovat mullistaneet työelämää voimalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusi aika punnitsee työpaikkojen tilan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat