Vain kunnossa oleva työmaa voi toimia

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusliitto esitti viime viikolla huolensa rakennustyömaiden tilanteesta korona-aikana. Liiton mukaan esimerkiksi sosiaalitilojen hygieniasta ei aina huolehdita riittävästi. ”Jokaista asiallisesti asian hoitavaa työmaata kohti löytyy kaksi, joissa on räikeitä puutteita”, liitto muotoili. Toinen huoli liittyy ulkomaisiin komennusmiehiin. Köyhistä maista tulevat työntekijät eivät jää omaehtoiseen karanteeniin, ja komennusmiesten usein ahtaissa yhteismajoituksissa tauti tarttuu herkästi.

Rakennusliiton huoli on syytä ottaa vakavasti. Esimerkiksi komennusmiesten toisinaan heikot majoitusolot ovat olleet esillä jo ennen korona-aikaa.

Rakennusalalle ja rakennusyhtiöille terveellisen työympäristön takaaminen pitäisi olla kunnia-asia. Ja varmasti useimmilla työmailla pyritäänkin huolehtimaan esimerkiksi hygieniasta mahdollisimman hyvin. Kyse on ensisijaisesti ihmisten hyvinvoinnista, mutta samalla myös taataan työmaiden pyöriminen hankalana virusaikana. Sairastumisryppäät tulevat kalliiksi niin inhimillisesti kuin taloudellisestikin. Siksi investoinnit työmaiden turvallisuuteen ovat aina kannattavia.

Rakennusalan tekemisen pirstoutuminen alihankintaketjuihin on koronavirusaikana ongelmallista. Esimerkiksi ulkomaiset työntekijäryhmät voivat kiertää useilla työmailla, eikä välttämättä kenelläkään ketjun toimijalla ole tietoa, ovatko työntekijät olleet vapaaehtoisessa karanteenissa tai onko ryhmässä liikkeellä koronaa.

Ulkomaalaisia työntekijöitä ei pidä korona-aikaan leimata – Suomen rakennusala tarvitsee heidän panostaan – mutta ei heitä pidä unohtaakaan oman onnensa nojaan. Rakennusalan maineelle ja käytännön työlle on tärkeää, että työntekijöiden terveydestä ja hyvinvoinnista huolehditaan. Vastuullisten toimijoiden pitää huolehtia koko alihankintaketjun hyvinvoinnista.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Vain kunnossa oleva työmaa voi toimia”

 1. ”…Suomen rakennusala tarvitsee heidän panostaan…”.
  Mihin sitä halpatyövoimaa tarvitaan ? Koronaa ja veronkiertoa levittämään ? Laatua huonontamaan ?
  Kun grynderi tekee sekundaa, tilaaja palkkaa saman grynderin ”korjaamaan” virheet.
  Tekee toki halvalla, mutta laskuttaa maltaita ja tilaaja on onnellinen saadessaan muka halvalla.
  Veronmaksajat sitten maksavat liki kaiken. Halpatyövoiman, työttömyyden, koronan, veronkierron…

  Eilen illalla uutisissa kerrottiin veroparatiiseista. Aamun lehdissä aiheesta ei mitään. Parilla blogilla ei mitään.
  Meiltä varastetaan miljardeja eikä ketään kiinnosta. Upeaa.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat