Kokeile kuukausi maksutta

Vain yhdessä voimme vaikuttaa!

Tietoa kirjoittajasta Ari Autio
Puheenjohtaja, Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Vuonna 1905 Suomi oli suuriruhtinaskuntana osana Venäjää, kun Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry syntyi aikaan, jota voi kuvailla melko rauhattomaksi. Perustajajoukkoa yhdisti ammattiveljeys. Se antoi toivoa elämään ja loi uskoa tulevaisuuteen.

RKL on aina puolustanut ammattikuntaansa, sen koulutusta ja roolia työmailla. Mutta mikä on roolimme tässä jatkuvasti muuttuvassa rakentamisen kentässä? Tänään, tässä mediasoituneessa ympäristössä, kaikki eivät välttämättä näe ammatillisen liiton tärkeyttä työssään. RKL:n iso tehtävä ei välttämättä heijastu nuorille suoraan ja välittömästi.

RKL:n tehtävä niin tänään kuin jatkossa on reagoida ympäristön ammatillisiin muutoksiin. Muun muassa maankäyttö- ja rakennuslain muutosesityksen valmistelussa vaikutimme aktiivisesti runsas vuosi sitten. Olimme näköalapaikalla synnyttämässä jäsenillemme merkitystä ja nostamassa työmme arvoa.

Pelkkä tulevaisuuteen katsominen ei riitä, on osattava ja uskallettava unelmoida. Haluan uskoa, että tulevina vuosina kasvamme jäsenmäärällisesti – olemme houkutteleva ja innostava yhtenäinen yhteisö. Tuotamme yhdessä ammatillista vuorovaikutusta ja saamme elinikäisiä ystäviä.

Rakentaminen on viime vuosina ollut alamaissa. Kasvukeskuksissa töitä on edelleen, muualla on ikävä kyllä hiljaisempaa. Tilanne on haastava. Kaikesta huolimatta uskoni rakennusalaan on valoisa. Tiedän, että esimerkiksi nuoret mestarit ja insinöörit työllistyvät hyvin. Pääkaupunkiseudulla on jopa pula työmaajohtajista.

Alamme on nopeasti kehittyvä ja muutosvauhdissa on pysyttävä mukana. Nykymaailmassa ympäristötekijöiden muutospaineet ovat valtavat. Onneksi ammattikuntamme haluaa oppia; koulutuksen järjestämisessä meillä on pitkät perinteet. Pätevöitymiskoulutukset, rakennusasiantuntijakoulutukset ja useat muut ajankohtaiskoulutukset ovat aina saaneet kiitosta alalta ja jäseniltämme.

Ihmisten hyvinvoinnin kannalta, työllisyyden ja Suomen kilpailukyvyn kannalta rakennetun ympäristön toimivuus on kaikki kaikessa. Sen on havainnut myös hallituksemme. Juha Sipilän johtama hallitus on luvannut pitkin syksyä nopeita ratkaisuja muun muassa täydennysrakentamisen sujuvuuden parantamiseksi.

Muutokset maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta ja keventämisestä nopeuttavat rakennushankkeiden käynnistämistä ja poikkeuslupien käsittelemistä, koska päätöksenteko siirtyy kuntatasolle.
Lisäksi ministeri Kimmo Tiilikainen on vakuutellut, että muutoksia ei tulla tekemään yksin – alan näkemys ja kokemus halutaan valjastaa mukaan uusien näkökulmien käyttöönotossa. Se on RKL:lle hyvä uutinen. Olemme mielellämme tarjoamassa asiantuntemustamme ja rakentamisen kokemustamme yhteiskunnan käyttöön.

Uskon, että aika on kypsä uusille ja innovatiivisille sekä rohkeille ehdotuksille. Tiedän, että RKL:n jäsenistöstä löytyy halua, ­energiaa ja uskallusta olla edelläkävijöitä rakennettaessa parempaa Suomea ja vuorovaikutteisempaa yhteiskuntaa.

Haluan nähdä tulevaisuudessa intohimoisten ammattilaisten joukon, joka haluaa jakaa kokemuksiaan ja auttaa meitä kaikkia rakennusalan osaajia menestymään työssämme ympäristön jatkuvassa murroksessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Vain yhdessä voimme vaikuttaa!”

  1. Yhteistyössähän se voima on, mutta nähtävästi omalle kohdalle pitäisi sattua ensin jotain vähemmän miellyttävää, että sen voiman oivaltaa…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Ari Autiohttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/ari-autio/