Kokeile kuukausi maksutta

Vappuna terastille

Tietoa kirjoittajasta Jaana Ahti-Virtanen
Tuottaja, talotekniikka, jaana.ahti-virtanen@rakennuslehti.fi, Twitter: @J_AhtiVirtanen
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kävin Lahdessa tutustumassa Kulmalan totaalirenovaatioon. Runko jää ja henki, melkein kaikki muu kärrätään pois. Julkisivu on Lahden museon varjeluksessa, joten sen terastirappaus uusitaan. Rappauksen toinen nimi on mineraalirappaus, ja se tehdään laastilla, jonka joukossa on pigmenttejä, värillisiä kiviä tai lasinsiruja.

Pesuterasti tarkoittaa, että laastiin sekoitettu kiviaines pestään näkyviin huopatossulla. Kivirouherappausta sanotaan köyhän miehen terastiksi: siinä on normaalin kolmikerrosrappauksen päällimmäisessä kerroksessa kivirakeita.

Rakentamisen ammattilaiset ottavat terasti-sanan annettuna. Niin se on opetettu, niin se on. Viestinnän ammattilainen kietoutuu sanoihin, maistelee niitä ja pohtii etymologiaa.

Mistä tulee terasti-sana? Italian terrazzosta. Terrazzo-komposiitti kehitettiin wikipedian mukaan Venetsiassa: saatiin halvempaa pation lattiaa, kun sitä ei tehty kokonaan marmorista vaan käytettiin marmorihippuja, savea ja sidosaineena vuohenmaitoa.

Terrazzo on suomeksi terassi. Ei terasti. Kokoontukaamme siis vappuna terasseille suurin joukoin puhumaan monitieteisesti terasteista. Siitä toisesta voitaisiin ehkä sitten vähitellen luopua.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vappuna terastille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Jaana Ahti-Virtanenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/jaana-ahtivirtanen/