Kokeile kuukausi maksutta

Omaksi lunastettava vuokrapientalo Helsingin seudun asuntopaketin uutuus

Valtio ja Helsingin seudun 14 kuntaa ovat saaneet valmiiksi esityksen aiesopimuksesta, jolla alueen asuntotuotanto yritetään nostaa 12000-13000 asunnon tasolle seuraaviksi kymmeneksi vuodeksi. Kiinnostava paketti koostuu kolmesta kokonaisuudesta: maapolitiikasta, asuntotuotannon tuista ja liikennehankkeista. Mielenkiintoinen uutuus on vuokrapientalo, jonka asukas voi lunastaa kahden vuoden kuluttua omakseen.

Valtio ja Helsingin seudun 14 kuntaa ovat saaneet valmiiksi esityksen aiesopimuksesta, jolla alueen asuntotuotanto yritetään nostaa 12000-13000 asunnon tasolle seuraaviksi kymmeneksi vuodeksi. Kiinnostava paketti koostuu kolmesta kokonaisuudesta: maapolitiikasta, asuntotuotannon tuista ja liikennehankkeista. Mielenkiintoinen uutuus on vuokrapientalo, jonka asukas voi lunastaa kahden vuoden kuluttua omakseen.

image

”Asuntotuotantoa on nostettava nykytasosta 40-50 prosenttia. Siksi tonttipolitiikassa, liikennehankkeissa ja rakennuskustannusten alentamisessa on kaikissa onnistuttava”, työryhmän puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Martti Hetemäki totesi Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tukipaketin myötä Helsingin seudun asuntorakentamiseen on luvassa lisärahaa reilusti yli sata miljoonaa euroa vuosina 2008-11.

Tonttitarjonnan lisääminen on keskeistä. Kunnat lisäävät asemakaavoitusta siten, että vuosittain osoitetaan vähintään 13000 asunnon tuotantoa vastaava uusi rakennusoikeus. Tavoite jaetaan kuntakohtaisesti. Tästä kiintiöstään kukin kunta kaavoittaa ja luovuttaa 20 prosenttia Ara-hintaisina tontteina. Kuntien omistamien kaavoitettujen omakotitonttien tarjontaa lisätään erityisesti kehyskunnissa.

Tavoitteiden saavuttamista tuetaan uudistettavilla 30 prosentin kunnallistekniikka-avustuksilla. Avustukset sidotaan kohtuuhintaisen asuntotuotannon toteutumiseen, kuntien välisen yhteistyön edistämiseen ja yhdyskuntarakenteen eheyttämiseen. Vuosittaisen 10 miljoonan euron avustuksen käyttö painotetaan aiesopimukseen sitoutuneisiin kuntiin.

Kunnat myös tehostavat maapolitiikan keinojen käyttöä asuntotuotannon edistämiseen 10000 euron investointiavustuksella

Vuosittaisesta 12000-13000 asunnon tuotannosta on 20 prosenttia kohtuuhintaista Ara-tuotantoa. Erityisryhmille rakennettavien Ara-asuntojen tuotantoedellytyksiä turvataan korottamalla avustukset 85 miljoonaan euroon vuosille 2008-11 ja painottamalla lisäystä sopimuskuntiin.

Normaalien korkotukivuokra-asuntojen lisäämiseksi otetaan käyttöön 10000 euron käynnistysavustus asuntoa kohti vuosina 2008-11.

Uutuutena avataan mahdollisuus tuottaa korkotuella asunto-osakeyhtiömuotoisia vuokrapientaloja, joissa vuokralaisella on oikeus lunastaa asunto omakseen kahden vuoden kuluttua.

Lähiöiden sosiaalista eheyttä tuetaan poikkihallinnollisella lähiöohjelmalla. Sen vuosittainen rahoitus korotetaan 3 miljoonaan euroon sopimuskaudeksi ja rahoitusosuus 10 prosentista 20 prosentiksi. Tutkimus- ja selvityshankkeissa osuus voi olla sata prosenttia.

Perinteisen Ara-tuotannon ja markkinaehtoisen vuokra-asuntotuotannon väliin luodaan Helsingin seudulle uusi malli, jossa hyödynnetään vuokra-asuntosijoittumiseen kohdistuvaa investointikiinnostusta. Asuntoja on käytettävä vuokra-asuntoina 20 vuotta. Tukimuotoina ovat valtion täytetakaus ja Ara-hintainen tontti kohteen sijoittuessa valtion tai kunnan luovuttamalle tontille. Tontinluovutuksissa kilpailu tapahtuu asuntovuokrien edullisuudella.

Vuokra-asuntosijoittamisen edistämiseksi aiotaan poistaa kiinteistörahastoja koskeva kaksinkertainen verotus. Reit-malli rajataan koskemaan vuokra-asuntotuotantoa. Sitä ennen on vielä selvitettävä, ettei kysymyksessä ole EY-lain vastainen valtion tuki.

Vuokra-asuntotuotannossa luovutaan 75 neliön keskipinta-alavaatimuksesta. Myös kaava- ja rakennusmääräyksiä joustavoitetaan. Myös kokeilut kevennetyillä rakentamis- ja kaavamääräyksillä mahdollistetaan. Tehokkuushyötyjen saavuttamiseksi toteutetaan myös riittävän suuria aluekokonaisuuksia kilpailusta tinkimättä.

Aiesopimuskunnat säilyttävät omistamansa valtion tuella tuotetut rajoituksista vapautuvat asunnot vuokra-asuntoina.

Sopimuskuntien osalta turvataan liikennejärjestelmäsuunnitelmien mukaisten hankkeiden riittävää rahoitusta ja oikea-aikaista toteutusta. Hankkeiden kiireellisyysjärjestys määritetään sopimusosapuolten yhteisessä liikennejärjestelmäsuunnittelussa.

Sopimuksen toteutumista seuraa aieryhmä, joka raportoi kerran vuodessa asuntoministeri Jan Vapaavuoren johdolla kokoontuvalle kuntajohtajaryhmälle. Seuranta koskee muun muassa kuntakohtaisten asuntotuotantotavoitteiden toteutumista.

Vapaavuori tapaa kuntien edustajia tammikuussa. Sopimus aiotaan viedä hallituksen käsiteltäväksi yhdessä asuntopoliittisen ohjelman ja asunnottomuuspaketin kanssa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Omaksi lunastettava vuokrapientalo Helsingin seudun asuntopaketin uutuus”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat