Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusteollisuus toivoo valtiovallan lisäävän harmaan talouden valvontaa

Rakennusteollisuus RT ry esitti huolensa harmaan talouden vahingollisuudesta yhdistyksen valtakunnallisilla Kumppanuuspäivillä Joensuussa keskiviikkona 21. lokakuuta. Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Tarmo Pipatti kehotti puheessaan valtiovaltaa lisäämään reaaliaikaista valvontaa. RT ei kuitenkaan edelleenkään lämpene käännetyn arvonlisäveron käytölle.

Rakennusteollisuus RT ry esitti huolensa harmaan talouden vahingollisuudesta yhdistyksen valtakunnallisilla Kumppanuuspäivillä Joensuussa keskiviikkona 21. lokakuuta. Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Tarmo Pipatti kehotti puheessaan valtiovaltaa lisäämään reaaliaikaista valvontaa. RT ei kuitenkaan edelleenkään lämpene käännetyn arvonlisäveron käytölle.

image

”Valtiovallan tulee panostaa nykyistä enemmän harmaiden markkinoiden torjuntaan. Paras keino tähän on reaaliaikaisen valvonnan tehostaminen, jota siis harjoitetaan toiminnassa olevilla työmailla. Valvonnan tulee olla nimenomaan viranomaisten vastuulla, eikä se saa olla työntekijäjärjestöjen tehtävänä”, Pipatti listasi valtiovallalle harmaan talouden vastaisissa talkoissa kuuluvia tehtäviä.

Rakennusteollisuus RT on esittänyt, että rikoksentorjuntaohjelmassa viranomaisille on myönnettävä lisää resursseja harmaan talouden torjuntaan. Myös yhteisiä toimenpiteitä, kuten työmaiden kulunvalvontaa, pitää tehostaa.

Rakennusteollisuuden mielestä helposti toteutettavien ja tehokkaiden torjuntakeinojen sijasta julkishallinto pyrkii torjumaan harmaita markkinoita ainoastaan käännetyn arvonlisäveron käytöllä. Rakennusteollisuuden mukaan se ei estä harmaan talouden jatkumista rakennusalalla.

 

”Käännetyn arvonlisäveron lisäksi jouduttaisiin joka tapauksessa ottamaan myös muita tehokkaampia konsteja käyttöön.”

 

Harmaan talouden moottorina on pimeän työn tekeminen. Pimeää työtä tehdään tuloveron ja työn sivukulujen välttämiseksi, eikä käännetty arvonlisävero RT:n mukaan pure niihin. Ruotsissa, jossa käännetty arvonlisävero on ollut käytössä yli kaksi vuotta, on sen aiheuttamien hallinnollisten lisäkustannusten arvioitu olevan noin 107 miljoonaa euroa ja investointikustannusten noin 132 miljoonaa euroa.

 

”Vaikka Suomessa voitaisiinkin ilmeisesti hoitaa asiat Ruotsia halvemmin, on ajattelematonta, jos ei ensin käytetä varmoja ja halpoja keinoja, vaan uskotaan käännetyn arvonlisäveron toimivuuteen”, Pipatti kummeksui.

 

”Erittäin tärkeää on myös muistaa, että yhtäläisyysmerkkiä ei saa vetää pimeän työvoiman ja ulkomaalaisten välille. Tällä hetkellä harmaa talous näyttäisi rehottavan voimakkaimmin omakotitalotyömailla, ja siksi kotitalousvähennys tulisi laajentaa koskemaan myös omakotirakentamista”, Pipatti sanoi.

Tätä artikkelia on kommentoitu 11 kertaa

11 vastausta artikkeliin “Rakennusteollisuus toivoo valtiovallan lisäävän harmaan talouden valvontaa”

  1. RT:n toimitusjohtaja Pipatti puhuu asiaa. Silti käänteinen arvonlisävero olisi yksi keino, joka pitäisi ottaa käyttöön.

    Rakennusalalla on huolestuttavan paljon harmaata taloutta ja se on pimeää työvoimaa (joka on valtaosin supisuomalaista), kuittikauppaa aliurakointialalla, perusteettomia alv-palautuksia, bulvaaniyhtiöitä jne. Isojen suomalaisten teollisuusyrityksien ns. huoltotyöt teetetään tietoisesti hinnoilla, jossa maksaja tietää, että se ei voi olla kannattavaa, mikäli kaikki lakisääteiset velvoitteet hoidetaan.

    Tämä ongelma on joka puolella Suomea. Se on karua todellisuutta ja verottaja + poliisi ehtivät ottaa niistä vain pienen osan.

    Poliisin RIHY toiminnassa kuoritaan kermat, eli otetaan selvät tapaukset, joissa on mahdollisuus saada rikoshyötyä. Silti yhteen yritykseen pureutuminen johtaa yleensä ketjuun, jossa toimijoita on jopa 20 – 50.

    Kysymyksessä on samanhenkisten rikollisen toimintatavan omaava verkostoitunut yrittäjäryhmä. Verkostoituminen on välttämätöntä, koska kuka tahansa yrittäjä ei suostu esimerkiksi kirjoittamaan (ja viemään omaan kirjanpitoonsa) perusteetonta laskua.

    Suomessa olisi syytä lisätä verottajan, ulosoton ja talousrikostutkinnan resursseja. Kaikki lisäresurssit tähän työhän keskittyen tuottavat valtiolle ja muille velkojille huomattavat hyödyt. Resurssilisäyksien kustannus – tuotto olisi helppo vuosittain seurata.

    1. Pipatti puhuu suurten rakennusliikkeiden asiaa. On ymmärrettävää, että ne eivät halua ottaa niskoilleen kaikkea vastuuta ja työtä arvonlisäveron tilittämisestä. Jonkin tuo vastuu on kuitenkin otettava. Itse luotan enemmän, että iso pörssiyritys pääurakoitsijana huolehtii yhteiskunnallisista vastuista huolellisemmin kuin epämääräinen ämpäriurakoitsija. Ehkä asiaa kannattaisi kysyä Ruotsin kokemusten pohjalta Skanskan ja NCC:n ruotsalaisilta johtajilta. Onko käännetty arvonlisävero sellainen peikko kuin näiden yritysten suomalaisjohtajat väittävät, ja onko käännetty arvonlisävero tuonut uusia porsaanreikiä, kuten nyt pelotetellaan. Pipatti tarjoaa tilalle vain valvonnan lisäämistä. Sitä tarvitaan vaikka arvonlisävero olisi käännettykin.

      1. Loppuuko ALV kikkailu vihdoinkin ja Rakennusteollisuus RT ja Rakennusliitto alkaisivat yhdessä ajaa käänteistä ALVIA? Pääurakoitsijat tilittäisivät ALVIT ja alihankkijat tekisivät urakat ALV 0% helppoa, eikö totta? Nyt tilityksiä hoitavat kuittikauppiaat isojen yhtiöiden alihankintaketjuissa ja sinne ne rahat katoavat. Luotettavampaa olisi, että YIT,SRV,NCC ja Skanska hoitavat Alvit oman ketjunsa osalta.

  2. Mistähän ne hallinnolliset lisäkustannukset tulisivat, joita Pipatti pelkää?

  3. Eri jutuista on saanut käsityksen, että harmaatalous on ollut vasta viimeaikojen ongelma. Ongelma lienee saanut alkunsa edellisen laman jälkeen ja saanut lisäpotkua työvoiman vapaan siirtymisen sallimisen jälkeen.Tämänhän voisi joku tilastonikkari saada helposti selville….

    Sopasta on jäänyt sellainen kuva, että tämä on saanut jatkua niin pitkään sen vuoksi että jollakin taholla on ollut lusikka liian syvällä sopassa. Ei ole ollut todellista mielenkiintoa puuttua todella tähän ongelmaan.

    Toivottavasti jossain tulevaisuudessa tämä homma saadaan toimimaan oikein, että rehellisetkin urakoitsijat voivat taas toimia normaalisti.

    1. Ei ole näköpiirissä aikaa, jolloin rehelliset yrittäjät voisivat toimia tuottavasti, kuten ennen on vaan jaettu vaaliraa jo liikaa ja sidoksia on kaikilla tahoilla pimeään rahaan. Virolaisia ja verottajaa on tästä kaikesta aivan turha syyttää, vaan tulisi katsoa mitä itse on tullut tehtyä ja vetää siitä johtopäätökset.

      1. Harmaan urakoinnin valvonta on tilaajavastuulain mukaan ensisijaisesti tilaajan tehtävä. ”Verokirjalla vai ilman?”, on ensimmäinen kysymys, minkä tavallinen pulliainen omakoti- tai remonttityömaallaan ensimmäiseksi saa, kun kysyy tekijöitä. Harkitse siiinä sitten paljonko hyvästä omastatunnosta kannattaa maksaa.

        Ammattimaisessa toiminnassa tuo on enemmän kuin omantunnon kysymys. Näin lama-aikana kyse voi olla myös oman työpaikan säilymisestä. ”Jos otan tuon aliurakoitsijan ilman verokirjaa ja tuohon toiseen työhön virolaisen tekijän, niin ehkä sitten voitan urakkakilpailun eikä minua lomauteta”, voi olla tyypillinen tuumauksen aihe tarjousta tekevälle insinöörille.

        Harmi, jos rakennusalan ainoa lääke asiaan on valtion huutaminen apuun. Ilmaista työtä ei kuitenkaan voi vaatia edes valtiolta ja kunnalta. Sisällytetään sitten urakkahintaan aina myös poliisin, verottajan, työsuojelutarkastajan, rakennustarkastajan ja Rakennusliiton tarkastajan käynnit työmaalla sekä vielä tulkin palvelut.

        1. Mielnkiintoinen on tuo RT:n laskelma alv-muutoksen osalta. Oman laskelmani mukaan suuret pääurakoitsijat, jotka RT:n hallitsijoita ovat, joutuvat todentodella maksamaan ehkä jopa 200 m€ alvia jatkossa lisää. Tapio Karin mukaan tulee lisäkuluja. Mistä? Eikö nämä nykyiset jopa 100€:n ohjelmat pysty laskemaan alvit sen mukaan miten ne ohjelmaan asetellaan? Taitaa Karin takana olevat piirit ohjelmoineet omansa nollaan. Ja sitten vielä maininta, että pienet siitä kärsii. Ja että suurin osa väärinkäytöistä on ennakonpidätyspuolella?
          Tosiasiassa T Karin työnantajan edustajat tietävät, että koko hommaa hoidetaan juuri sillä, että alv-homman tilityksen ongelma on se, että yhtiö on rekisteröity alv-velvolliseksi. Välimuotona voitaisiin kokeilla vaikka sitä, että olisi alv-rekisteri kuin on ep-rekisteri. Silloin tilaaja vähentää alvit, jos tuottaja on alv-rekkarissa. Simply. (Valvontahan ei toimi).
          Mutta totuushan on se, että suuret rakennusliikkeet menettävät rahaa, jos kaikki alvit joudutaan maksamaan. Niin kauan kuin kaikki perustuu ilmoituksiin kymmeniltä tuhansilta tekijöiltä. Jatkossa kun laki ehkä muuttuu, niin tarkastaa vaikka YIT:n tai Skanskan tilit, ei tarvita kuin muutama hassu verotarkastaja, niin kaikki verot ja ketjut on katsottu. Näin se menee jac RT:lle ei käy. Ja kaikki selittely on turhaa,

          1. Ahaa nyt alkaa valjeta, eli oliko niin, että ulkomaille rekisteröity firma merkitään ALV – rekisteriin ja esimerkiksi Yit, Skanska ja NCC voisivat vähentää omista alveistaan kaikki laskussa olevat ALV:t, vaikka niitä ei koskaan tilitettäisi mihinkään?

  4. Itsekin olen ymmärtänyt asian juuri niin kuin opiskelija kirjoitti. Eli pääurakoitsija saa tehdä helvetisti kaikennäköisiä alv vähennyksiä kun ketju on pitkä ja mikä parasta, ulottuu kauas ulkomaille asti. Tästä hyötyvät tällä hetkellä uskoakseni kaikki suuret RT:n alla olevat firmat. Sehän olisi kauhea takaisku jos käänteinen alv tulisi ja se jouduttaisiin maksamaan valtiolle. Sitte ei vois enään keplotella aliurakka ketjulla vaan tarvitsee keksiä uusia keinoja ansaita kosolti rahaa pienellä työllä.
    Kuulostaa aika tekosyyltä se että käänteinen alv lisää kustannuksia ja että vielä mahdollisesti menetetään urakoitakin sen takia. Tuollaset syyt menee jo pitkälti yli ymmärryksen. Ja jos sitä nyt oikein ”rehellisesti” ajattelee niin eikös tuo käänteinen alv ole varakkaiden firmojen etu jotka pystyvät sen joka tapauksessa maksamaan, jos pienemmät meinais siinäkin vielä yrittää filunkia niin kuppi menee nurin melko nopiaa.
    Ja onhan nuot ketkut huomanneet sen että kuinka huonolla prosentilla kuittikaupasta jää kiinni eli voidaan huudella lisävoimia harmaantalouden torjumiselle ja yhä edelleen jatkaa bisneksiä samaan malliin.
    Ja puhutaan ulkomaalaisten firmojen järjestäytyneestä rikollisuudesta markkinoilla. Sellaisenkin viisaan lauseen joskus kuulin että ei järjestäytynyttä rikollisuutta ole ilman korruptiota, eli lisää pimeetä vaalirahaa niin saadaan jatkaa lujaa samaa syöksykierrettä mikä ollaan jo lupaavasti aloitettu. Eikö olisi eduskunnan heebojenkin aika seuraavaa palkankorotustaan miettiessään ajaa läpi proviikka palkka edustajille. Silloin sinne jäisi ainoastaan ne jotka oikeesti haluavat tehdä jotakin hyvää kansalaisten eteen.
    Mutta voishan sitä nauraen taas muutaman lopputilin jakaa kun se on niin muotia ja tehostaa toimintaa viimeisten työntekijöiden selkänahasta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat