Kokeile kuukausi maksutta

Raju aloitustahti paisutti asuntotarjontaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella

Myynnissä olevien uusien asuntojen määrä kääntyi rajuun kasvuun tammi-toukokuussa pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta. Muutoksen vauhtia kuvastaa se, että kymmenen vuoden seurantajakson aikana vain kerran asuntotarjonta on lisääntynyt yhtä paljon neljän kuukauden aikana. Asunnoista uhkaakin tulla ylitarjontaa, sillä kauppa on kääntynyt lievään laskuun samaan aikaan asuntoaloitusten kiihtymisen kanssa.

Myynnissä olevien uusien asuntojen määrä kääntyi rajuun kasvuun tammi-toukokuussa pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta. Muutoksen vauhtia kuvastaa se, että kymmenen vuoden seurantajakson aikana vain kerran asuntotarjonta on lisääntynyt yhtä paljon neljän kuukauden aikana. Asunnoista uhkaakin tulla ylitarjontaa, sillä kauppa on kääntynyt lievään laskuun samaan aikaan asuntoaloitusten kiihtymisen kanssa.

image

Tarkastelluilla kahdeksalla alueella on myynnissä 3 857 valmista tai rakenteilla olevaa uutta asuntoa. Tarjonta lisääntyi neljässä kuukaudessa 738 asunnolla
(+24 %). Tammi-toukokuussa aloitettiin 1 486 kerrostaloasunnon (+32 % edellisjaksosta) ja 746 rivitaloasunnon (+27 %) rakentaminen.

Valmiiden myymättömien asuntojen varasto pieneni edellisjaksosta vain 31 asunnolla. Pohjataso onkin jo todennäköisesti saavutettu ja valmiiden varasto kääntynee kasvuun. Myynnissä olevista uusista asunnoista on valmiita vain 9 prosenttia.

Uusien asuntojen kauppa väheni tammikuusta 2 prosenttia. Sinänsä hyvästä kysynnästä huolimatta uusien asuntojen myyntivarasto kasvoi vääjäämättä tilanteessa, jossa kaupat vähenivät ja uudet asuntoaloitukset lisääntyivät rajusti.

Myös ennakkomarkkinoinnissa on todella paljon kohteita. Tarkastelluilla alueilla odottaa aloituspäätöstä 1 330 kerrostaloasuntoa (+55 % edellisjaksosta) ja 1 000 rivitaloasuntoa (+74 %).

Oulussa kova vilske

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntä-lukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen neljän kuukauden kaupantekovauhdilla. Myyntivaraston pituus on kasvanut 7,3 kuukaudesta 9,2 kuukauteen eli asunnoista on jo lievää ylitarjontaa.

Markkinatilanne vaihtelee eri puolilla Suomea. Suurin myyntivarasto (11,7 kuukautta) on Lahden seudulla. Asuntokaupat vähenivät siellä viidenneksen samaan aikaan kun asuntojen tarjonta lisääntyi saman verran.

Oulussa myynnissä olevien asuntojen määrä on paisunut 29 prosentilla noin tuhanteen asuntoon. Kaupat lisääntyivät viidenneksellä, mutta 10,7 kuukauden myyntivarasto kertoo silti lievästä ylitarjonnasta. Kaupungissa on asuntotyömaita enemmän kuin kenties koskaan, sillä iso joukko jo myytyjä asuntojakin on vielä rakenteilla.

Muualla Pohjanmaalla uusien asuntojen tarjonta lisääntyi tammikuusta 43 prosentilla ja kaupat vähenivät kolmasosalla. Myyntivaraston pituus onkin hypännyt 4,8 kuukaudesta lievän ylitarjonnan puolelle 10,6 kuukauteen.

Jyväskylän asuntotarjonta on lisääntynyt vuodentakaisista pohjalukemista. Kaupan lievän vähenemisen takia sielläkin on lievää ylitarjontaa asunnoista (myyntivarasto 10,2 kuukautta).

Turun seudulla myynnissä olevien asuntojen määrä on vähentynyt, mutta kaupat lisääntyivät peräti 29 prosenttia. Asuntojen myyntivarasto onkin kutistunut edellisjakson 10,2 kuukaudesta 7,4 kuukauteen. Itä-Suomen pieni myyntivarasto (6,4 kuukautta) selittyy Kuopion erinomaisella asuntokysynnällä. Myös Satakunnan myyntivarasto on pieni, vain 6,5 kuukautta.

Etelä-Suomen radanvarsikaupungeissa asuntokaupat ovat vähentyneet ja tarjonta lisääntynyt. Myyntivarasto on paisunut edellisjakson alitarjonnasta (5,4 kuukautta) lievän ylitarjonnan puolelle 9,9 kuukauteen.

Hinnat nousussa

Myynnissä olevien uusien asuntojen hinnat nousivat neljässä kuukaudessa 1,5 prosenttia oltuaan sitä ennen kahdeksan kuukautta paikoillaan. Markkinaselvityksen mukaan hintataso on selvässä nousussa, sillä kiihkeä rakentamistahti nostaa panoshintoja kuten materiaalien ja aliurakoiden hintoja. Myös tonttien hinnoissa on nousupaineita.

Uusi asunto maksaa keskimäärin 2 864 euroa neliöltä pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Keskihinnaltaan halvin kerrostaloneliö on Raumalla (2 737 euroa), kallein Turussa (3 808 euroa).

Oulussa uusi rivitaloasunto maksaa keskimäärin vain 2 069 euroa neliöltä, mikä on 180 euroa vähemmän kuin seuraavaksi halvimmassa kaupungissa, Porissa. Kallein keskimääräinen rivitaloneliö (3 031 euroa) on myynnissä Kerava-Tuusula-alueella.

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n tekemään seurantaan, joka koskee kahdeksaa aluetta pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Raju aloitustahti paisutti asuntotarjontaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat