Kokeile kuukausi maksutta

Liitto: Satasen maksava isännöitsijäntodistus ei ole rahastusta

Isännöitsijäntodistus voi joissain taloyhtiöissä maksaa enemmän kuin lääkärintarkastus yksityisellä lääkäriasemalla. Isännöintiliitto ei kuitenkaan pidä sata euroa maksavaa todistusta kohtuuttomana, jos se on laadittu asianmukaisesti. ”Kritiikki todistusten hintaa kohtaan ei ole aina perusteltua. Todistuksen laatimiseen käytetään paljon työaikaa”, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä sanoo.

Isännöitsijäntodistus voi joissain taloyhtiöissä maksaa enemmän kuin lääkärintarkastus yksityisellä lääkäriasemalla. Isännöintiliitto ei kuitenkaan pidä sata euroa maksavaa todistusta kohtuuttomana, jos se on laadittu asianmukaisesti. "Kritiikki todistusten hintaa kohtaan ei ole aina perusteltua. Todistuksen laatimiseen käytetään paljon työaikaa", Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä sanoo.

image

Todistuksen vähimmäissisältö on määrätty asunto-osakeyhtiölaissa, ja isännöitsijä vastaa todistuksen luotettavuudesta. Jos todistus on tehty huolimattomasti, voidaan isännöitsijältä vaatia ongelmatilanteissa korvauksia.

”Todistus ei tule pelkästään nappia painamalla. Tiedot on kerättävä ja kirjattava huolellisesti, eikä virheitä sallita. Virhe voi johtaa lihavaan riitaan asuntokaupassa”, Isännöintiliiton varapuheenjohtaja Ilkka Saarinen kertoo.

Isännöitsijätodistuksen hinta on sovittu taloyhtiön hallituksen ja isännöintiyrityksen kesken. Isännöintiliiton selvitysten mukaan kattavien todistusten hintahaarukka on 50-150 euroa. Toimitusjohtaja Heikkilän mielestä hinnan määrittelevät lopulta markkinat.
”Pitää muistaa, että isännöitsijäntodistus ei ole mikään bulkkituote.”

”Senkin voi sanoa, että tämä ala ei todellakaan ole mikään kultakaivos, joten rahastamisesta ei missään tapauksessa ole kyse”, Heikkilä selvittää.

”Asuntokaupan tärkein dokumentti”

Isännöintitodistusta tarvitaan asuntoa myydessä tai vuokrattaessa sekä lainaa haettaessa. Heikkilän mielestä ihmiset eivät kuitenkaan osaa antaa todistukselle sille kuuluvaa painoarvoa. Hän pitää todistusta asuntokaupan tärkeimpänä dokumenttina.

”Asunnon ja yhtiön faktat selviävät todistuksesta. Silti se jää usein taka-alalle, kun ihmiset katsovat pintaa ja pohtivat sisustusta.”

”Jos todistus otettaisiin paremmin huomioon, näkyisi se myös asuntojen myyntihinnoissa. Hyvin hoidettu yhtiö ei läheskään aina saa sitä arvoa, mikä sille kuuluu, kun myyntihintoja vertailee. Talojen ja asuntojen korjaustarpeet eivät näy hinnoissa.”

”Isännöintitodistuksia on myös arvosteltu siitä, että ne saattavat olla maallikolle vaikeaselkoisia. Heikkilä peräänkuuluttaa myös kiinteistövälittäjien vastuuta.

”Välittäjän pitää osata selventää asioita ostajalle ja pyytää tarvittaessa lisäselvityksiä. Usein välittäjät ovat kuitenkin ensisijaisesti myyjän asialla.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 22 kertaa

22 vastausta artikkeliin “Liitto: Satasen maksava isännöitsijäntodistus ei ole rahastusta”

  1. Höpö höpö! Pelkkää rahastusta kuten kiinteistövälittäjien palkkiotkin!

    1. Pelkkää rahastusta! Isännöitsijätoimisto perii maksun siitä, että kirjaa hoitamansa taloyhtiön faktat paperille. Taloyhtiöhän maksaa siitä, että isännöitsijä hoitaa talon asioita. Tähän palveluun luulisi kuuluvan myös todistuksen antamisen. Mutta ei se ole hullu joka pyytää vaan se joka maksaa.

    2. Kyllä tämä on ihanvaan sitä rahastusta .Yhden sivun läystäkkeestä, joka tulee suoraan koneelta on turha perustella oikeastaan millään. Hinta voisi tietty olla joku kosmeettinen 5e mutta muuten suosittelisin neuvottelemaan tämän hallituksessa kuulumaan isännöitsijän kk palkkioon. Toisaalta voisihan sitä siirtyä kokonaankin suoriteperusteiseen laskutukseen – veikkanpa että taloyhtiö jos toinenkin säästäisi aikalailla. 🙂 Onneksi näitä tarvitsee kuitenkin tilata hyvin harvakseltaan.

  2. Isännöitsijähän jo laskuttaa hallinnointityöstään, miksi yleensä perusisännöintitodistuksesta joutuu maksamaan???
    Missään muussa työssä ei saa palkkansa lisäksi lisäpalkkaa kun joutuu täyttämään lomakkeen.
    Rosvousta se on

  3. ”Isännöintiliiton selvitysten mukaan kattavien todistusten hintahaarukka on 50-150 euroa.” Siis mikä olisi ’ei-kattava’ todistus. Vastuuta on turha päivitellä. Kyllä maksajien täytyy tässä ryhtyä kriittisiksi. Isännöitsijää valittaessa on tarjouksessa pyydettävä hinnoittelemaan myös nämä erikseen ja asukkailta suoraan veloitettavat kulut.

  4. Kyllähän ne nappia painamalla saa valmiista pohjista.

  5. Kiinteistöliiton teettämän Isännöintipalkkiot -tutkimuksesaa kartoitettiin myös isännöitsijäntodistuksen hintaa.

    Isännöitsijöiden itsensä antamien vastausten perusteella isännöitsijäntodistuksen hinta oli 70,70 euroa (keskiarvo) ja mediaanihinta oli 65 euroa.

    Neljännes isännöitsijöistä vastasi isännöitsijäntodistuksen hinnan heillä oleva alle 50 euroa ja neljännes oli hinnoitellut isännöitsijäntodistuksen yli 85 euroon.

    Kyselytutkimukseen vastasi yli 700 isännöitsijää. Kysely antaa siten varsin kattavan näkemyksen vallitsevasta hinnoittelusta isännöitsijäntodistuksen osalta.

  6. Kyllä nuo isännöitsijätodistuksen hinnat ja monet muut isännöitsijöiden lisäpalkkiot aikalailla rahastusta ovat. Etenkin isoissa toimistoissa todistukset kyllä tulevat käytännössä napin painalluksella järjestelmistä.

    Ongelman juuri on uskoakseni pitkälti siinä, että isännöintipalvelut ovat rajusti kilpailtuja ja asunto-osakeyhtiöiden hallitukset eivät osaa kilpailuttaa palvelun sisältöä kunnolla. Valitaan se halvin ja sitten huomataankin jälkeenpäin, että yksi jos toinenkin asia on maksullinen lisäpalvelu, eikä kuulu varsinaiseen isännöintisopimukseen.

    Näiden todistusten ja muiden lisäpalvelujen törkeät hinnat on yksi tapa parantaa varsinaisten tiukasti kilpailtujen perussopimusten huonoa katetta.

    Taannoin kun tilasin itse isännöitsijätodistuksen (myyntiä varten) suurehkon ketjun toimistosta, oli 70 euron todistuksessa useampi virhe. Kun virheet sitten minun vaatimuksestani korjattiin, yritti toimisto vielä kaiken huipuksi laskuttaa korjatusta todistuksesta uudelleen. Tällaista palvelua saa isännöitsijätoimistoista…

  7. niin onhan se kumma kun sama lappu maksoi aikanaan 20mummon markkaa….ja samat tiedot oli silloinkin

  8. Ei,isännöitsijä on aina oikeassa.Ne eivät tee kahta kertaa hommia,ei. Älä sano ainakaan ääneen.Uhkaavat vielä että voit joutua rosikseen kun syyttä syytät! Bolsevismia.

  9. Realia pyytää Hyvinkäällä isännöitsijätodistuksesta liitteineen 175 e…

  10. Tilasin Seinäjoella Realia isännöinniltä isännöintitodistuksen lainaa varten. Web-sivulta tehty printtilista maksoi sikamaiset 100 €. Peinituloiselle ihmiselle tämä on 1-3 päivän nettopalkka. Aikaisemmin kiskonnasta joutui oikeuteen.

  11. Yleensä todistuksia pyydetään useita samassa taloyhtiössä joten tarvitsee vain vaihtaa nimi joka maksaa 150-200 e yleensä. Rosvousta on

  12. Yleensä todistuksia pyydetään useita samassa taloyhtiössä joten tarvitsee vain vaihtaa nimi joka maksaa 150-200 e yleensä. Rosvousta on

  13. Täällä kommentoineista ei taida kukaan oikeasti olla töissä isännöintitoimistossa saati laatinut yhtään isännöitsijäntodistusta, puhumattakaan todistukseen liittyvän vastuun kantamisesta!?
    Samalla voitte varmaan niitata lääkärit, tilintarkastajat ja muut, joille voitte sysätä vastuunne, jottei teidän itse tarvitsisi vastata mistään.

    1. Entisaikaan isännöitsijät olivat töissä talonyhtiölle ja palkkaan kuului pienet paperihommat.

      Nykyään näköjään maksetaan isännöitsijänä OLOSTA ja töistä sitten eri korvaus.

  14. Aki kantaa yhtä hirvittävän vastuun isännöitsijätodistuksen kirjoittamisesta kuin lääkäri joka totesi, että leikkaus onnistui, mutta potilas kuoli.

  15. Mikähän se on se vastuu isännöitsijällä?

  16. Minä tilaan taloyhtiöiden isännöitsijäntodistukset tältä ”hämmästyneeltä” , kun 5 € saa, Anna sähköposti , niin lähetän osakkeet joihin tarvitsen todistuksen. Isännöitsijä

  17. Lukekaa as oy Laki ja puhukaa sitten isännöinnistä tai isännöitsijänpalkkioista. Jos nämä isännöitsäjän perimät palkkiot olisi isoja niin aivan eri ihmiset tekisi isännöinti hommia kuin pitkäaikaistyöttöminä olleet. Isännöisijän saama palkkio on aivan olematon työhönnähden, työaika 24/7. Mutta niinkuin huomataan tälläkin sivulla, niin isännöitsijästä saadaan aina syyllinen tekipä niin tai näin.

    1. Lain lukeminen tässä tapauksessa ei auta yhtään. Olen toiminut isännöitsijänä ja tiedän minkä verran työtä tarvitaan isännöitsijätodistuksen laatimiseen. Työ on hyvin vähäistä, lähes kaikki kustannukset syntyvät paperien tulostamisesta. Tämän työn isännöitsijätoimistossa tekee aina sihteeri, isännöitsijä kirjoittaa pelkästään nimensä todistukseen.

      Yli sadan euron palkkio isännöitsijätodistuksesta on TODELLAKIN rosvousta!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat