Kokeile kuukausi maksutta

Lahti arvioi Avaran arvoksi 80 miljoonaa euroa

Lahden kaupunki on arvioinut Avara Suomi Oy:n (entinen YH-Suomi) arvoksi noin 80 miljoonaa euroa. Arvion perustana on Avaran toimitusjohtaja Perttu Liukun ennen viime kevään osakeantia kaupungille esittämä 50-60 miljoonan euron arvio, johon Lahti on lisännyt annissa sijoittajilta kerätyn pääoman sekä yhtiön päättyneen tilikauden tuloksen. Avara keräsi annilla 21,6 miljoonaa euroa ja viime vuoden tulos ennen veroja oli 10,7 miljoonaa euroa. Nämä tiedot käyvät ilmi Lahden kaupunginhallituksen ensi maanantain kokouksen esityslistasta.

Lahden kaupunki on arvioinut Avara Suomi Oy:n (entinen YH-Suomi) arvoksi noin 80 miljoonaa euroa. Arvion perustana on Avaran toimitusjohtaja Perttu Liukun ennen viime kevään osakeantia kaupungille esittämä 50-60 miljoonan euron arvio, johon Lahti on lisännyt annissa sijoittajilta kerätyn pääoman sekä yhtiön päättyneen tilikauden tuloksen. Avara keräsi annilla 21,6 miljoonaa euroa ja viime vuoden tulos ennen veroja oli 10,7 miljoonaa euroa. Nämä tiedot käyvät ilmi Lahden kaupunginhallituksen ensi maanantain kokouksen esityslistasta.
Kuuntele juttu

image

Avaran osakkeiden myyntiä koskeva tilanne on niin herkkä, että kaupunginhallitukselle tehtävä päätösehdotus valmistellaan vasta maanantaina, samana päivänä, kun asiasta päätetään kaupunginhallituksen kokouksessa.

VVO ja Sato yhdessä sekä turkulaiseen Reale-konserniin kuuluva yhtiö ovat tehneet ostotarjouksen Lahden, Vantaan, Hyvinkään ja Kemin omistamista Avaran osakkeista. Kaupunginhallituksen esityslistan mukaan muita tarjouksia osakkeista ei ole tehty. Osakkeista tarjottu hinta ei kuitenkaan käy ilmi esityslistasta.

Avaran arvosta tehdyn 80 miljoonan euron arvon perusteella voi haarukoida mahdollista kauppasummaa. Tosin vaikeus on siinä, miten äänivaltaa ja omistusta arvotetaan keskenään. Neljällä kaupungilla on Avarasta 41,9 prosentin omistusosuus ja äänivallasta 59,3 prosenttia. Kaupungit omistavat äänivaltaisempia A-osakkeita, joille kuitenkin maksetaan vähemmän osinkoa kuin E-osakkeille. Mikäli A- ja E-osakkeet arvotetaan samanhintaisiksi, neljän kaupungin osakkeiden yhteenlaskettu kauppasumma voisi pyöriä 30 miljoonan euron tuntumassa.

Lahti katsoo, että riskin ja odotettavissa olevan tuoton välinen suhde ei enää vastaa kaupungin sijoitustoiminnan perusteita. Avara kertoo yhtiön keskeisimpien riskien olevan rahoitusriski, vuokra-asuntojen vajaakäyttö sekä valmistuneet myymättä jääneet asunnot. Lahden mielestä Avaran riskiprofiili poikkeaa merkittävästi esimerkiksi kuntaomisteisista vuokrataloyhteisöistä, koska pääosa yhtiön liiketoiminnasta on rakennuttamista.

Lahden kaupungin mukaan osakeomistuksesta luopumista puoltavat uhattuna olevan taloudellisen arvon lisäksi yhtiön liiketoimintastrategiassa tapahtuneet kuntaomistajan tavoitteita vastaamattomat muutokset. Yhtiön toiminta on laajentunut yleishyödyllisestä asuntorakentamisesta ja vuokraustoiminnasta uusille, riskitasoa ja pääomatarvetta kasvattaneille toimialoille ja -alueille. Siten Avaran osakkeiden omistaminen ei ole enää asuntopoliittinen kysymys kaupungille. Lahden mukaan on myös odotettavissa, että E- ja A-sarjan osakkeenomistajien välillä oleva intressiristiriita tulee ennen pitkää näkymään nykyistä selvemmin yhtiön toimintalinjauksissa.

Mielenkiintoinen seikka Avaran osakekaupassa on se, että Lahden kaupungin edustajana Avaran hallituksen puheenjohtajaksi päätynyt Matti Kataja vastustaa Lahden aikeita myydä Avaran osakkeet. Etelä-Suomen Sanomissa hän luonnehtii Saton ja VVO:n ostotarjousta vihamieliseksi valtausyritykseksi, johon yhtiön hallituksen on pakko vastata. Hänen mukaansa yksi mahdollisuus on turvautua lunastusmenettelyyn. E-sarjan osakkeita omistavilla institutionaalisilla sijoittajilla, Fennialla ja Pohjolalla on lunastusoikeus myytäviin osakkeisiin.

Kaupungin valtuutettuna toimivalla Katajalla on pitkä ura Lahden kunnallispolitiikassa. Hän toiminut sekä kaupunginvaltuuston että kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lahti arvioi Avaran arvoksi 80 miljoonaa euroa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat