Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen piiri ry käynnistää tänä keväänä Euroopan Sosiaalirahaston (ESR) osittain rahoittaman rakennusalan kehittämishankkeen. Vuoden 2011 loppuun ulottuva hanke jakautuu kahteen toimintalinjaan: yritystoiminnan kehittämiseen sekä henkilöstön osaamisen ja hyvinvoinnin kehittämiseen. Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Pohjois-Karjalan kattava hanke antaa rakennusalan yrityksille mahdollisuuden toimintansa kehittämiseen uusin voimavaroin kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi.

Itä-Suomessa käynnistyy rakennusalan kehittämishanke

Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen piiri ry käynnistää tänä keväänä Euroopan Sosiaalirahaston (ESR) osittain rahoittaman rakennusalan kehittämishankkeen. Vuoden 2011 loppuun ulottuva hanke jakautuu kahteen toimintalinjaan: yritystoiminnan kehittämiseen sekä henkilöstön osaamisen ja hyvinvoinnin kehittämiseen. Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Pohjois-Karjalan kattava hanke antaa rakennusalan yrityksille mahdollisuuden toimintansa kehittämiseen uusin voimavaroin kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen piirin aluepäällikkö Veikko Matikaisen mukaan aiempia pitkäaikaisempi sekä sisällöltään ja maantieteelliseltä alueeltaan laajempi hanke tarjoaa yritystoiminnan kehittämisosiolla yrityskohtaisesti räätälöityä asiantuntijapalvelua joko liiketoiminnan tai toimintajärjestelmien kehittämiseen. Hanke käsittää kuhunkin yritykseen kohdennettuja asiantuntijakäyntejä. Lisäksi järjestetään yhteisiä koulutuspäiviä.

Yritysten ja niiden liiketoiminnan kehittäminen sisältää muun muassa liiketoimintasuunnitelman laatimisen, strategiatyön ohjausta ja tuottavuuskoulutusta avainhenkilöille. Toimintajärjestelmien kehittäminen tähtää yritysten valmiuteen sertifioida toimintansa yleisesti hyväksyttyihin toimintajärjestelmiin tai Ralan hyväksyntään. Lisäksi kehitetään erityisesti rakentamiseen soveltuva ympäristömittari sekä järjestetään mahdollisesti yritysten välinen ympäristökilpailu.

Osaamisen kehittäminen tähtää Matikaisen mukaan yritysten kokonaisvaltaisen kilpailukyvyn parantamiseen myös henkilöstön ammattitaitoa ja jaksamista edistäen.
”Hankkeeseen osallistujille  laaditaan yrityskohtainen, jokaista työsuhteista henkilöä koskeva osaamistarvekartoitus, jolla tunnistetaan ammattitaitovajeet yhden vuoden sekä kolmen vuoden pidemmällä aikajänteellä”, Matikainen toteaa.

”Kohteina ovat muun muassa rakennusmiehet, jotka haluavat lähteä kouluttautumaan erikoisammattilaisiksi kuten muurareiksi, kirvesmiehiksi, raudoittajiksi ja nosturinkuljettajiksi. Kokeneet ja iäkkäät alan ammattilaiset ovat heille hyviä opastajia. Myös oppisopimustie on varteenotettava vaihtoehto alalle tulijoille.”

Osaamistarvekartoituksen perusteella tehdään yksilö- ja yritystasoinen kouluttautumissuunnitelma. Tietojen perusteella suunnitellaan ja toteutetaan yritys- sekä seutukuntakohtaisesti laajempaa koulutusta. Siihen sisältyy terveyttä ja työturvallisuutta edistävien työtapojen hallintaa.

Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen piirin puheenjohtaja Terho Kaskisen mukaan työhyvinvointi- eli Tyhy-toiminnan tarkoituksena on parantaa rakennusalan pk-yritysten henkilöstön työssä jaksamista ja viihtymistä. Yrityksille tehdään hankkeessa työhyvinvointiselvitys ja sen perusteella laaditaan yrityskohtaiset sekä henkilökohtaiset toimenpidesuunnitelmat.

Rakennusteollisuus RT  ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti suhtautuu hankkeeseen innostuneesti ja toivoo siitä valtakunnallista pilottia. Hän uskoo hankkeella päästävän parempaan laatuun ja kumppanuuksiin rakennusalan sisällä.

Kehittämishanke saa ESR-ohjelmasta ja kansallisesta vastinrahasta valtaosan 2,5 miljoonan euron kokonaiskustannuksiinsa. Hankkeeseen osallistuvat yritykset maksavat niistä vain 7 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Itä-Suomessa käynnistyy rakennusalan kehittämishanke”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi